De PREnTFABRIEK

In Villa Verbeelding doe je mini-workshops en zie je originele illustraties van prentenboekenmakers Leo Timmers, Benjamin Leroy, Merel Eyckerman, Wout Olaerts, Kris Nauwelaerts en Yoeri Slegers. Kijken en doen, dat is de boodschap!

Soort van tovenaars. Prijsbeesten in de kinderpoëzie

Een tentoonstelling met wonderlijke stoelen vol kinderpoëzie en met betoverende illustraties aan de muur. Kom goochelen met woorden aan de tovertafel! In samenwerking met Poëziecentrum.

Roodkapje verduisterd: schilderijen Marianne Aartsen

Marianne Aartsen maakte een indringende reeks olieverfschilderijen over Roodkapje. Die vormden het uitgangspunt voor de dichtbundel Roodkapje verduisterd. Een selectie van de schilderijen was te zien in Villa Verbeelding tot 20 januari 2018.

Vuil Vel. Sprookjes en taboe

Antropologe en jeugdauteur Marita de Sterck ging op zoek naar oudere, rauwere versies van sprookjes in handschriften, archieven en collecties. In de tentoonstelling waren oude, zeldzame sprookjesboeken te zien en hedendaagse bewerkingen.

Sprookjeszolder

In 2017 blies het Literair Museum twintig kaarsjes uit. Op zolder kon je het mooiste uit de sprookjestentoonstellingen van de voorbije jaren ontdekken: de reus van Klein Duimpje, de kamer van Roodkapje en nog veel meer.

Kraanvogels en kersenbloesems

Het Verre Oosten in prentenboeken
Trek je schoenen uit en stap binnen in een typisch Japans huis. Alles straalt er rust uit. Ga naar de andere kamer en waan je in het drukke China.

Retteketet Letterpret

Letters eisten de hoofdrol op in een speelse tentoonstelling waarin prentenboeken en origineel werk van Tom Schamp, Joke van Leeuwen, Wim Hofman en Harriët van Reek centraal stonden.

Walvis & co. De illustraties van Annemarie van Haeringen

Drie Gouden Penselen, een paar Zilveren en nog een hele lijst andere prijzen won Annemarie van Haeringen al met haar prentenboeken.

Villa Verbeelding koos er een aantal uit en liet daaruit de beste originele illustraties zien.

Een Bijbel. Illustraties van Rébecca Dautremer

De Bijbel, het meest gelezen boek ter wereld, bevat een schat aan prachtige verhalen die al eeuwenlang een bron zijn van inspiratie voor kunstenaars van overal. Schrijver Philippe Lechermeier en illustrator Rébecca Dautremer maakten een heel bijzondere interpretatie van de Bijbel.

Eerder te zien in Villa Verbeelding

Villa Verbeelding (de nieuwe naam van het Literair Museum) maakt sinds 1985 tentoonstellingen: over schrijvers en illustratoren, over bepaalde thema's en onderwerpen in (jeugd)literatuur.