Villa Verbeelding gevel


opdrachten in tentoonstellingen


opdrachten in wonderkamer


VSTL


collectie


logo-VFL


links

Wie

Hasselt huisvest in de schaduw van het station een bijzonder literair museum, een nest waar leesplezier geborgenheid vindt omdat boeken er dicht bij de mens blijven staan.

Dit is een bijzonder huis, gerund door een enthousiaste, gedreven kern van mensen die nadenken over hoe ze boeken dichter bij mensen kunnen brengen. Het is zo’n huis dat liefde ademt, waarin in iedere kamer een universum opengaat. Een huis waarin in de inkomhal het opschrift hangt: ‘Een huis zonder boeken is als een lichaam zonder ziel.’

Voor kinderen zijn er literaire speurzoektochten en educatieve tentoonstellingen. Alles is er een feest.

Of hoe een klein museum vele werelden kan doen opengaan.

Anna Luyten - journaliste

 

Visie en missie

Villa Verbeelding (de nieuwe naam van het Literair Museum) wil dé plek in Vlaanderen zijn waar jong en oud terecht kan voor tentoonstellingen, activiteiten en informatie rond (jeugd)literatuur en illustratie.

Door het aanbod aan tentoonstellingen en activiteiten rond kinder- en jeugdliteratuur en rond (kinder)boekillustratie wil Villa Verbeelding een breed publiek bereiken. Niet alleen kinderen, maar ook geïnteresseerde volwassenen (professionals en andere) uit heel Vlaanderen en Nederland moeten er hun gading vinden.

Villa Verbeelding wil mensen van alle leeftijden en met de meest uiteenlopende achtergronden ontvangen in een huis waar leesplezier centraal staat: genieten van boeken en de werelden die ze openen. Villa Verbeelding wil die plek zijn waar je wordt ondergedompeld in die boekenwerelden en daardoor als mens verrijkt wordt.

Bovendien wil Villa Verbeelding dit ideaal over het hele land uitdragen door tentoonstellingen te laten rondreizen en de liefde voor boeken en verrijking door lezen te verspreiden.
 
Villa Verbeelding wil toonaangevend en vernieuwend zijn op vlak van presentatie van literatuur en illustratie in tentoonstellingen in huis en ver daarbuiten. Er wordt met goed gekozen partners op zoek gegaan naar nieuwe vormen om jeugdliteratuur op het podium te brengen.

Lees hier de hele visietekst van Villa Verbeelding.

 

Collectie

Villa Verbeelding verzamelt in principe alles wat literatuur is uit of over Belgisch Limburg. Het gaat hier om literaire werken van Limburgse auteurs maar ook over Limburgse thema’s zoals de steenkoolmijnen, de bokkenrijders, de heide in de literatuur.

Daarnaast komen er door bijvoorbeeld de thematische aanpak van tentoonstellingen ook steeds meer boeken van buiten Limburg in de collectie terecht.

Villa Verbeelding besteedt veel aandacht aan jeugdliteratuur, aan het kinderboek – dat is dan ook sterk vertegenwoordigd in de collectie. Bepaalde deelcollecties omvatten thema’s in de jeugdliteratuur: sprookjes (specifiek ‘eten en drinken in sprookjes’ en hedendaagse sprookjesbewerkingen) en oorlog.

Daarbij aansluitend verwierf Villa Verbeelding een uitgebreide collectie originele illustraties voor kinderboeken van illustratoren uit Vlaanderen en Nederland. Ook de boeken waarvoor deze illustraties werden gemaakt worden verzameld.

 

Met de steun van

Villa Verbeelding wordt ondersteund als literaire organisatie door het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Met steun van de Stad Hasselt en de Provincie Limburg.

Villa Verbeelding is een project van vzw ATOS (Alternatieve Tewerkstelling voor OntwikkelingsSamenwerking).

 

Persberichten

Download hier het persbericht voor de tentoonstelling Retteketet Letterpret.

 

Links

Snuffel tweedehandsboeken

Els Beerten - Stefan Boonen - Jaak Dreesen - Bettie Elias - Noëlla Elpers
Ed Franck - Kolet Janssen - René Swartenbroekx - Ina Vandewijer - Kaat Vrancken

Lieve Baeten - Frank Daenen - Debbie Lavreys - Benjamin Leroy
Kris Nauwelaerts - Wout Olaerts - Hilde Schuurmans - Leo Timmers

UiTpas Hasselt