Retteketet Letterpret

Blije letters, boze letters, bibberletters, lange letters, dikke letters, slome letters. Letters die kunstjes kunnen of veranderen in zeemeerminnen of in Zorro’s op zebra’s, zwart of in kleur, geschilderd of getekend, …

Opvallende en ongewone letters spelen de hoofdrol in vrolijke prentenboeken en in deze speelse tentoonstelling waarin werk van letter- én tekentalenten Tom Schamp, Joke van Leeuwen, Wim Hofman en Harriët van Reek te bewonderen is. Hun letterfantasieën trekken de aandacht van de oplettende lezer, maar ook van de verwonderde kijker.

In deze tentoonstelling stap je binnen in het kamertje van Do, geïnspireerd op Letterdromen met Do van Harriët van Reek. Compleet met meubeltjes en behangpapier!

Het 'Monstertjes-ABC' van Joke van Leeuwen nodigt bezoekers uit om te draaien aan het letterrad. Of je kan ermee puzzelen op het magneetbord. Haar 'Lenig ABC' is afgedrukt op t-shirts die bezoekers kunnen aantrekken. Wie vormt het langste woord? Het mooiste? Of het gekste?

De reizende tentoonstelling Retteketet Letterpret doet bezoekers van alle leeftijden anders kijken naar letters en geeft letterlijk zin om zelf een lettersoepje te brouwen, geïnspireerd door vier chef-letterkoks. Met de Letterpretroute (5 tot 15 jaar) puzzel je gekke woorden, zoek je naar verborgen letters en kan je naar hartenlust spelen met letters.

Een idee krijgen van de opstelling? Bekijk foto's van het openingsfeest van Retteketet Letterpret.

De tentoonstelling wordt door de huurder zelf vervoerd en is eenvoudig op te stellen op locatie aan de hand van meegeleverde instructies.

3_23.png    2_24.png

Tom Schamp (°1970) vrolijkt de wereld op met kleurrijke, speelse en drukke tekeningen op affiches, platenhoezen, covers en prentenboeken. Hij publiceert ook kijk- en zoekboeken. Met Het leukste ABC ter wereld (2012) won hij in 2013 zijn tweede Boekenpauw. In de tentoonstelling is de meterslange letterfries van Carnavalfabet (2007) te zien.

Schrijver, dichter, schilder en illustrator Wim Hofman (°1941) maakte tal van sprookjesachtige tot erg realistische boeken. Zijn schrijf- en tekenwerk werd bekroond met Gouden Griffels en Penselen. Klapper was wel Zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje, dat in 1998 zowel een Gouden Griffel als de Woutertje Pieterse-prijs kreeg. De Zeeuwse auteur/illustrator denkt en schrijft in beelden, maar heeft ook wat met letters: al in 1982 publiceerde hij Van a tot z, in 2006 werd dat Van Aap tot Zip. In de tentoonstelling is er van hem vrij werk met letters te zien.

De veelzijdige auteur (en illustrator van haar eigen boeken) Joke van Leeuwen (°1952) werd in de loop van haar carrière overstelpt met prijzen voor haar bijzondere manier van illustreren: tekst gaat over in tekeningen. Onder de mooie boeken op haar naam Mooi boek (2015). Uit de wonderlijke speeltuin van letters en abc’s van dit boek put de tentoonstelling door prints van haar woordbeelden en beeldwoorden op verschillende dragers weer te geven.

Met haar eerste boek De avonturen van Lena Lena won beeldend kunstenaar en illustrator Harriët van Reek (°1957) meteen de Gouden Griffel, de Nederlandse jeugdboekenprijs die auteurs bekroont. Het boek zette de toon van haar latere werk: met weinig woorden, maar met in elkaar vloeiende teksten en tekeningen zo veel mogelijk zeggen. Met haar tekenwerk won Harriët ook Zilveren Penselen, onder meer voor Letterdromen met Do (2008) en Lettersoep (2016).