Summer School Villa Verbeelding

28-29-30 augustus 2017 (9u-13u en 14u-17u)

Experimenteren met technieken, materialen en verhalen.
Je eigen stijl ontdekken of net verder ontwikkelen.

Illustreren in thema ‘familie’, in alle mogelijke betekenissen.

Het kan allemaal tijdens de Summer School Villa Verbeelding: 3 dagen intensief tekenen onder begeleiding van topillustratoren Carll Cneut en Kaatje Vermeire. Zij delen hun passie, leren je de kneepjes van het vak en helpen je je techniek verfijnen.

De Summer School sluit aan bij het literair festival Zin in Zomer, met als thema 'Familie'. Op woensdag 30 augustus om 19u is er een toonmoment in kapel Clarenhof in Hasselt, vlak voor de voorstelling van Lieve Joris & Mark Schaevers.

Docenten en locaties

  • Carll Cneut in Villa Verbeelding (de nieuwe naam van het Literair Museum): Bampslaan 35, 3500 Hasselt
  • Kaatje Vermeire in PXL-MAD School of Arts, Elfde-Liniestraat 25 (gebouw C), 3500 Hasselt

Er zullen ontmoetingsmomenten zijn tussen deelnemers van beide groepen.

De groep van Carll Cneut is volzet. In de groep van Kaatje Vermeire zijn nog 4 plaatsen voorbehouden voor (oud-) studenten van PXL-MAD School of Arts die inschrijven voor 15 juli.

Het geheim van de keel van de nachtegaal © Carll Cneut
Het geheim van de keel van de nachtegaal © Carll Cneut
De Gouden Kooi © Carll Cneut
De Gouden Kooi © Carll Cneut
Heksenfee 2016 © Carll Cneut
Heksenfee © Carll Cneut
Mare en de dingen © Kaatje Vermeire
Mare en de dingen © Kaatje Vermeire
De vraag van de olifant © Kaatje Vermeire
De vraag van de olifant © Kaatje Vermeire
Japie en de stapelaar © Kaatje Vermeire
Japie en de stapelaar © Kaatje Vermeire

Carll Cneut

Waar moet ik op letten bij het maken van een storyboard? Hoe kan ik een tekst interpreteren?
Als ik met acrylverf werk… hoe doe ik dat? Hoe schilder ik vlijmscherpe lijnen? Waarom schilderen van donker naar licht?
Welke materialen bestaan er? En hoe ga ik verder?

Vele vragen over het hele proces van illustreren, van verhaal tot materiaal. Tijdens deze Summer School zoeken we samen naar antwoorden en ontwikkel je een persoonlijke stijl. Experiment en individualiteit staan centraal.

Max. 21 deelnemers

Meebrengen:
- werk- en tekenmaterialen waar je jezelf comfortabel bij voelt
- schort of hemd waar een vlek op mag
- een goed humeur

Kaatje Vermeire

"One child grows up to be
Somebody that just loves to learn yeah

Another child grows up to be
Somebody we just love to burn

Mom loves the both of them
You see it's in the blood
Both kids are good to Mom
Blood's thicker than the mud,

IT'S A FAMILY AFFAIR"

(Sly & the Family Stone, 1971) 

Voor de Summer School Villa Verbeelding geeft Sly alvast de toon aan. Samen maken we er een 'Graphic Affair' van.
Wat betekent familie? We illustreren en experimenteren net zolang tot we de (stam)bomen niet meer door het bos zien. Totdat het een soep wordt of... een echte 'family soap'. Want het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ook op papier.

Max. 15 deelnemers

Meebrengen:
- werk- en tekenmaterialen waar je jezelf comfortabel bij voelt
- schort of hemd waar een vlek op mag
- een veelzeggend portret van je eigen 'familie'
   (in de minst klassieke betekenis van het woord)
- een gezonde zin voor drama

 

Praktisch

Vooropleiding: niet nodig.

Meebrengen: eigen schort en tekenmaterialen, eigen lunch

Overnachting: Hostel H (Spoorwegstraat 80, 3500 Hasselt) houdt kamers vrij voor deelnemers. Op vertoon van je inschrijvingsbewijs krijg je korting.

 

Prijs

€ 165 of € 135 voor (oud-)studenten van PXL-MAD School of Arts

Er zijn 10 plaatsen voorbehouden voor (oud-)studenten van PXL-MAD School of Arts die inschrijven voor 15 juli (studentennummer vermelden bij inschrijving).

 

 

Inschrijven

Schrijf je in via het online inschrijvingsformulier.

 

Annulatievoorwaarden

  • Annuleren kan alleen via mail naar reserveren@villaverbeelding.be.
  • Bij annulatie tot 1 maand voor de start van de Summer School rekenen we administratiekosten aan van € 50.
  • Bij annulatie minder dan 1 maand voor de start van de Summer School is terugbetaling niet meer mogelijk. Je betaalt het volledige bedrag, ook bij niet opdagen zonder bericht of bij vroegtijdig verlaten van de Summer School
  • In geval van overmacht (ziekte, overlijden familielid, ...) stuur je ons een attest waaruit blijkt dat je niet in staat bent om deel te nemen aan de Summer School. We rekenen administratiekosten aan van €25.
  • Als je zelf niet meer kan deelnemen, kan je je kosteloos laten vervangen. Geef de wijziging dan zo snel mogelijk door.

Villa Verbeelding heeft het recht om de Summer School te annuleren bij onvoldoende inschrijvingen of door onvoorziene omstandigheden met betrekking tot de uitvoering. In dat geval krijg je je inschrijvingsgeld volledig terug.

 

Over Carll Cneut

Carll Cneut (1969) studeerde Grafische vormgeving aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en doceert Illustratie aan het KASK in Gent.

Carll Cneut is al jaren een vaste waarde in de wereld van Vlaamse en internationale prentenboeken. Hij had in de Gentse Sint-Pietersabdij een succesvolle belevenistentoonstelling en is een door jong en oud gewaardeerd kunstenaar. Zijn werk werd meermaals bekroond. Hij kreeg grote erkenning voor zijn bewerking – samen met auteur Peter Verhelst – van het bekende Andersensprookje Het geheim van de keel van de nachtegaal (Gouden Uil, Gouden Griffel, Woutertje Pieterse Prijs, …). Zijn kleurrijke, uiterst gedetailleerde tekeningen zijn nog tot 14 oktober te bewonderen in de tentoonstelling Kraanvogels en Kersenbloesems.

Het liefst werkt Carll Cneut met acrylverf: een techniek van de oude Vlaamse meesters die hem toelaat om kleuren in meerdere lagen te gebruiken. Toch probeert hij daar elk nieuw boek, afhankelijk van de sfeer van het verhaal, iets aan toe te voegen: pastel, wasco, inkt, ... Hij gaat heel doordacht te werk: hij denkt maanden na voor hij aan z'n tekentafel gaat zitten. In die voorbereidingstijd maakt hij enkel hele ruwe schetsen en talloze dummy's.

Bron: Uitgeverij De Eenhoorn en Jeugdliteratuur.org

 

Over Kaatje Vermeire

Kaatje Vermeire (°1981) studeerde Grafische en Reclamevormgeving in Gent, maar zocht daarna meer het experiment op. Toen zij in een bijkomende opleiding Vrije Grafiek de grensverleggende mogelijkheden van etsen, houtsneden en andere druktechnieken ontdekte, ging er een wereld open.

Haar literaire debuut in 2007 met De vrouw en het jongetje, op tekst van Geert De Kockere, leverde meteen verschillende prijzen én internationale belangstelling op. Ook voor haar volgende prentenboeken koos Kaatje Vermeire voor sterke, gevoelige verhalen die door haar gelaagde illustraties veel weerklank kregen. Van Mannetje en Vrouwtje krijgen een Kind, over het in veertien talen vertaalde Mare en de dingen, het meer ingetogen De vraag van Olifant en het dromerige Japie de stapelaar tot haar recente samenwerking met Peter Verhelst De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield.

Deze Summer School biedt een unieke kijk op hoe Kaatjes illustraties tot stand komen, hoe zij met ditjes en datjes zulke rijkgeschakeerde platen samenstelt. Alle grafische middelen wendt ze aan: van gesprokkelde stofjes en behangmotiefjes tot etspersen en digitale collages. Deze technieken doen haar met afzonderlijke ingrediënten puzzelen aan een uitbundige, gedetailleerde wereld van kleuren, vormen en lagen.

Foto's Kaatje Vermeire © Eveliene Deraedt

Over Villa Verbeelding

Villa Verbeelding (de nieuwe naam van het Literair Museum) is het witte herenhuis in de Bampslaan bij het station in Hasselt. De permanente en tijdelijke tentoonstellingen brengen verrassende boekenwerelden tot leven in kamers vol (jeugd)literatuur en illustraties. Bezoekers genieten er van de verbeelding van schrijvers en illustratoren en worden uitgenodigd om verder te lezen, te denken en te kijken dan het alledaagse. Ze kunnen deelnemen aan lezingen, boekvoorstellingen, speurtochten en workshops (voor kinderen en volwassenen). Deze inspirerende plek stimuleert ieders verbeelding. De Summer School Villa Verbeelding vindt plaats op de grote zolder van Villa Verbeelding (er is geen lift).

 

Over PXL-MAD School of Arts

Departement PXL-MAD School of Arts is gevestigd op de campus Elfde Linie in Hasselt, vlakbij het Hasseltse stadscentrum en Quartier Canal. Studenten komen terecht in een creatieve en bruisende omgeving met een mix aan initiatieven op vlak van kunst, cultuur, educatie en recreatie. Ze krijgen de kans om in een creatieve en multidisciplinaire sfeer samen te werken met andere opleidingen, kunsten- en muziekorganisaties en creatieve bedrijven. De Summer School Villa Verbeelding vindt plaats in het atelier Vrije Grafiek van de afdeling Vrije Kunsten.