Vuil vel. Sprookjes en taboe

van

03 september 2017

tot

20 januari 2018

Roodkapje, Assepoester en de Schone Slaapster: we denken de verhalen te kennen, maar ze kwamen gesuikerd tot bij ons. In hun ongecensureerde vorm zijn de sprookjes allesbehalve romantisch: ze bulken van gruwel, geweld en erotiek. Vuil vel knapt nog smeriger karweien op dan Assepoester, een jonge koning bevrucht een slapende schoonheid en een boze moeder kookt soep van haar eigen kind. De sprookjes prikkelen en confronteren ons met schuld, schaamte en taboe.

Antropologe en jeugdauteur Marita de Sterck ging op zoek naar de oudere, rauwere versies van sprookjes in handschriften, archieven en collecties en bundelde die in Vuil Vel. Veertig Vlaamse Volkssprookjes. In de tentoonstelling zijn oude, zeldzame sprookjesboeken te zien en hedendaagse bewerkingen. Jonas Thys verbeeldt de sleutelscènes in krachtige prenten. Samen tonen tekst en beeld verontrustende, tegelijk vertrouwde angsten en fantasieën.

Het filmpje waarin actrice Reinhilde Decleir verhalen voorleest uit Vuil vel houdt jong en oud aan hun stoel gekluisterd. Luisteraars maken kennis met de moeder die haar drie kinderen vermoordt en de koningsdochter die enkel wilde trouwen met een man die haar kon vastpraten.

Tentoonstelling in samenwerking met Museum Dr. Guislain.
 

Lezing op 3 september

Op de openingsdag van deze tentoonstelling krijg je een boeiende uiteenzetting van de auteur én de illustrator van Vuil Vel. Veertig Vlaamse Volkssprookjes. Meer info en inschrijven.
 

(Groeps)bezoeken en workshops

De herwerkte verhalen in de tentoonstelling zijn vlot leesbaar, boeiend en uitdagend voor volwassenen en jongeren. Een prikkelende ervaring voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen.

Er is een educatief programma voorzien voor jongeren vanaf 12 jaar. Ze ontdekken sprookjes in hun ongecensureerde vorm via de Vuil vel Speurtocht. Bezoekers met gids volgen aansluitend een workshop: een verhaal reconstrueren met de klas of groep en de verschillende scènes omzetten in monotype.

Een bezoek combineren met de vaste tentoonstelling Giftige appels op gouden bordjes in de Sprookjeskamer is een aanrader!