Vuil vel. Sprookjes en taboe

van

03 september 2017

tot

20 januari 2018

Roodkapje, Assepoester en de Schone Slaapster: we denken de verhalen te kennen, maar ze kwamen gesuikerd tot bij ons. In hun ongecensureerde vorm zijn de sprookjes allesbehalve romantisch: ze bulken van gruwel, geweld en erotiek. Vuil vel knapt nog smeriger karweien op dan Assepoester, een jonge koning bevrucht een slapende schoonheid en een boze moeder kookt soep van haar eigen kind. De sprookjes prikkelen en confronteren ons met schuld, schaamte en taboe.

Antropologe en jeugdauteur Marita de Sterck gaat op zoek naar de oudere, rauwere versies van sprookjes in handschriften, archieven en collecties. In de tentoonstelling zijn oude, zeldzame sprookjesboeken te zien en hedendaagse bewerkingen. Jonas Thys verbeeldt de sleutelscènes in krachtige prenten. Samen tonen tekst en beeld verontrustende, tegelijk vertrouwde angsten en fantasieën.

Tentoonstelling in samenwerking met Museum Dr. Guislain.

Op de openingsdag van deze tentoonstelling krijg je een boeiende uiteenzetting van de auteur én de illustrator van Vuil Vel. Veertig Vlaamse Volkssprookjes. Meer info en inschrijven.

De tentoonstelling staat open voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen. Er is een educatief programma voorzien voor groepen kinderen en jongeren (6-16 jaar). Ze ontdekken sprookjes in hun ongecensureerde vorm via de Vuil vel Speurtocht en volgen aansluitend een workshop: ze reconstrueren een verhaal met de klas of groep en zetten de verschillende scènes om in monotype.