Wreed schoon. Volkssprookjes op reis

van

09 september 2018

tot

06 januari 2019

Een tentoonstelling met rauwe, ongecensureerde volkssprookjes uit 40 cultuurgroepen die in België en Nederland te vinden zijn. In filmpjes vertellen mensen van verschillende culturen hun favoriete sprookje.

Maak kennis met Cinderella’s uit alle continenten, ghouls, duivels en heksen, slimme dappere meisjes en vrouwen, liefde en lust in alle tinten van de wereld. Met verhaalfragmenten uit het boek Wreed schoon. Volkssprookjes op reis van jeugdauteur Marita de Sterck en prenten van illustrator Jonas Thys.

In haar boek Wreed schoon. Volkssprookjes op reis bundelde Marita de Sterck 75 volkssprookjes uit Afghanistan, Algerije, Armenië, België, Benin, Brazilië, Burundi, China, Congo, Duitsland, de Filipijnen, Frankrijk, Griekenland, India, Indonesië, Irak, Israël, Italië, Kameroen, Koerdistan, Kosovo, Marokko, Mexico, Nederland, Nigeria, Oekraïne, Palestina, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Rwanda, Senegal, Soedan, Spanje, Suriname, Syrië, Togo, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika.

 

Openingsfeest op zondag 9 september

Tijdens het openingsfeest nemen Marita de Sterck en Jonas Thys je mee op een rondleiding door de tentoonstelling. Een eerste 'walk & talk' van 30 minuten begint om 15u, een tweede om 15u30. Deelnemen is gratis. Schrijf je in via het online inschrijvingsformulier.

Tussen 15 en 17u kan je bovendien doorlopend deelnemen aan een leuke workshop (gratis - voor alle leeftijden vanaf 12 jaar).

 

(Groeps)bezoeken en workshops

De tentoonstelling staat open voor individuele bezoekers, gezinnen en groepen. Er is een educatief programma voorzien voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen, voor NT2-groepen en OKAN-klassen. Bezoekers met gids volgen aansluitend een creatieve workshop.

Een bezoek combineren met de vaste tentoonstelling Giftige appels op gouden bordjes in de Sprookjeskamer is een aanrader.

 

Preview

Illustrator Jonas Thys toont hoe hij te werk gaat in zijn atelier en vertelt over de expo zoals die in het voorjaar van 2017 te zien was in Bibliotheek Permeke.

Illustraties © Jonas Thys

“Het was een hallucinante ervaring om deze “nieuwe” sprookjes te lezen. Alsof de westerse cultuurgeschiedenis wordt herverteld, maar dan met granaatappelen, met maniok en vulkaanbergen als decor. De daaraan verbonden conclusies moet iedereen zelf maar trekken – ik hoop in elk geval dat elke Belgische, elke Nederlandse lezer deze sprookjes mag leren kennen.”

Ramsey Nasr over het boek Wreed schoon. Volkssprookjes op reis, Marita De Sterck. Uitgeverij Polis, 2017