EDUCATIE / 2022-2023

Foto: Boumediene Belbachir

Villa Verbeelding is dit schooljaar dé plek waar je moet zijn als je je leerlingen wil aansteken met het leesvirus! We vertrekken steeds vanuit het prachtige aanbod jeugdboeken om je klas op sleeptouw te nemen doorheen het hele museum. Wat hebben we in 22-23 voor jullie in petto?
 

Wolf! De Wolf in illustratie
90' of 120'

Nieuwe, tijdelijke expo
5-12 jaar, 12-14 jaar: opdrachten in expo en creatieve opdracht
15+: rondleiding en creatieve opdracht

Wolfmensen, leeswolven, wolven in sprookjesboeken, prentenboeken, graphic novel en wolven op affiches. Deze expo toont de wolf in vele gedaanten en staat ook stil bij de terugkeer van de wolf. De leerlingen verkennen de tentoonstelling en sluiten af met een creatieve opdracht. Meer info over de expo vind je hier.

Wolf © ATAK.png

Illustratie: ATAK, De omgekeerde wereld, BOYCOTT


De Illustratiekamer
90'

Het atelier van een illustrator is een bijzondere plek: er ontstaan nieuwe werelden en onvergetelijke personages komen er tot leven. In De Illustratiekamer kijk je binnen in de ateliers van 8 Vlaamse topillustratoren. Filmpjes, tekeningen, schetsen, boeken en inspirerende voorwerpen leren je het werk en de techniek van de illustratoren kennen. We nemen de klas mee naar de wereld van illustratie met gevarieerde doe-, lees-, teken-, kijk-, zoek-, … opdrachten. We bieden een aangepast programma per leeftijd aan.

Visuele doekaarten (90’)
6-8 jaar

Met visuele doekaarten in de hand openen de leerlingen de illustratiekasten. De focus ligt op ontdekken. Ze wisselen af met doe- en tekenopdrachten zodat de leerlingen even in de schoenen van een illustrator staan.

Doekaartjes en doeboekje (90’)
9-12 jaar

Met doekaartjes en een doeboekje ontdekken de leerlingen de illustratiekasten. Ze leren meer over het kleurgebruik, technieken en materialen. Ze leren kijken naar de manier waarop iets gemaakt wordt. De leerlingen nemen de boeken erbij en lezen het verhaal dat achter de illustraties schuilt.

Illustrator-ID’s (90’)
12+


Leo Timmers heeft het boek Het Eiland van Olifant voorbereid door één maand lang water te tekenen. Fatinha Ramos laat zich inspireren door haar geboorteland Portugal. En de tekeningen van Pieter Gaudesaboos bestaan soms wel uit 100 lagen!

Iedere illustrator heeft zo zijn unieke stijl en werkwijze. De leerlingen ontdekken met behulp van illustrator-ID’s per illustratiekast wat deze illustratoren zo bijzonder maakt. Ze denken ook na over hun eigen creatieve interesses en identiteit als maker.

Fatinha Ramos_3.png     De Illustratiekamer Sebastiaan_0.png


De Illustratieroute
90'

In de Hasseltse binnenstad
Gratis

Combineer je bezoek aan De Illustratiekamer met De Illustratieroute in de Hasseltse binnenstad. Laat je verrassen door 8 reuzegrote illustraties van de illustratoren uit De Illustratiekamer.

QR-codes of doeboekje
6-12 jaar

De route is 3 km lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Scan de QR-codes die bij de illustraties hangen en doe samen de interactieve opdrachten. Liever met pen en papier op stap? Print het doeboekje. Extra opdrachten voor thuis of in de klas vind je hier. Het plannetje kan je hier downloaden.

De Illustratieroute - QR-code.png    Kaatje Vermeire.png

Foto links: Inge Delee
 

Sprookjeskamer

Giftige appels op gouden bordjes
90' of 120'

5-12 jaar, 12-14 jaar

Een gloednieuw programma voert je leerlingen door de Sprookjeskamer gevuld met figuren in papier-maché. Afwisselende, creatieve opdrachten leiden naar klassieke sprookjes en nieuwe sprookjesbewerkingen en laten de leerlingen spelen met woord en beeld. We nodigen ze uit in deze heerlijke sprookjeswereld en prikkelen al hun zintuigen!

Sprookjeskamer_2.png    Sprookjeskamer 2.png

 


Praktisch

Hoe reserveer ik een bezoek?

Wil je graag met je klas naar Villa Verbeelding komen? Stuur dan een mailtje naar reserveren@villaverbeelding.be of bel ons op via
+32 11 22 26 24. Samen kiezen we een programma op maat. Een klas- of groepsbezoek met gids is ook mogelijk buiten de openingsuren.

Wat kost het?

  • € 3 per leerling -18 jaar (2 euro toegang + 1 euro materialen)
  • € 4 per student +18 jaar (3 euro toegang + 1 euro materialen)
  • Gids: € 50
  • Meer info over de tarieven vind je hier.

Opgelet! Jammer genoeg is het museum niet volledig rolstoeltoegankelijk.

Foto's: Boumediene Belbachir