Selectie Biennial of Illustration Bratislava 2019

BIB-logo-400x300.jpg

tentoonstelling Bratislava: 25 oktober 2019 - 6 januari 2020
tentoonstelling Villa Verbeelding: april-mei 2020

In oktober 2019 start de internationale illustratietentoonstelling Biënnale van Bratislava (Slovakije). Villa Verbeelding organiseerde, in samenwerking met IBBY-Vlaanderen, de selectie van de Vlaamse illustratoren. 
 

Selectie Vlaamse illustratoren

Tien illustratoren uit Vlaanderen kunnen deelnemen aan de internationale tentoonstelling en wedstrijd.

De kwaliteit van de inzendingen was hoog. De jury kwam tot onderstaande selectie (alfabetisch):

- Ann De Bode: De Lantaarnsteker
- Toon Delanote & Charlotte Peys: Soms ben ik een ontdekkingsreiziger
- Gerda Dendooven: Op zoek naar Stella
- Pieter Gaudesaboos: Mijn huis staat in de dierentuin
- Jacques Maes & Lise Braekers: Viktor  
- Nils Pieters: Vos & goudvis
- Fatinha Ramos: Ik ben heel veel liefde en De maan is overal
- Charlotte Severeyns: De boomhut van Niel
- Paul Verrept: De torens van Beiroet
- Geert Vervaeke: Tierenduin

 

Internationale wedstrijd

Van 25 oktober 2019 tot 6 januari 2020 is de internationale illustratietentoonstelling te zien in Bibiana, het Internationale Huis voor Kunst voor Kinderen in Bratislava. Tijdens de Biënnale wordt de Grote Prijs BIB (waarde $ 3.000) uitgereikt, samen met vijf Gouden Appels en vijf Medailles voor de beste illustraties uit de tentoonstelling.


Tijdelijke tentoonstelling Villa Verbeelding

Na afloop van de tentoonstelling in Bratislava zijn de geselecteerde werken te zien in een tijdelijke tentoonstelling van Villa Verbeelding in Hasselt, in de loop van april en mei 2020.
 

Selectiecriteria

  • De kandidaturen moeten ten laatste op 23 maart 2019 bij Villa Verbeelding aankomen.
  • Je stelt zelf je werk voor waarmee je wil meedingen naar de selectie. Hou rekening met de beschikbaarheid van je originelen (begin mei 2019 - begin juni 2020).
  • Je mag alleen illustraties uit gepubliceerd werk indienen.
  • Per illustrator gaan er maximum 10 illustraties uit maximum 2 boeken naar Bratislava. Je stelt dus zelf een selectie samen van maximum 10 illustraties waarmee je wil deelnemen.
  • Wie voor het eerst deelneemt, mag prenten kiezen uit werk van de afgelopen vijf jaar. Illustratoren van wie het werk al eerder tentoongesteld werd in Bratislava, moeten een selectie maken uit werk dat na 1 januari 2017 verschenen is.
  • Bij het aanmelden voor de selectie stuur je boeken of prints mee (niet via mail). Je geeft een nauwkeurige omschrijving van de illustraties die je wil laten meedingen, met name waar deze illustraties zich in het boek bevinden, en de afmetingen van het origineel. De boeken en prints worden niet teruggestuurd.


Selectieprocedure

Een selectiecommissie van deskundigen nomineert 10 illustratoren. Er wordt geen correspondentie gevoerd over de beslissing van de selectiecommissie.

In de tweede helft van april maken we de selectie van de Vlaamse inzendingen bekend. We vragen dan aan de geselecteerde illustratoren om de technische gegevens in te vullen op een deelnameformulier.

Voor de geselecteerde illustratoren:

Bezorg Villa Verbeelding ten laatste 15 april 2019 het ingevulde en ondertekende deelnameformulier en 2 exemplaren van het boek waarmee je deelneemt. Eén exemplaar van elk deelnemend boek is verplicht.  Als je ons eerder al 1 boek verstuurde, moet je er nu uiteraard nog maar 1 versturen. Versturen naar het kantooradres:

Villa Verbeelding
Frans Massystraat 13
3500 Hasselt

Ten laatste op 6 mei 2019 afleveren bij Villa Verbeelding: de geselecteerde originele illustraties of (in geval van digitaal werk) de prints, zonder passe-partouts. Er is ongeveer 1 m² plaats voor elke illustrator. De voorkeur qua schikking kan je aangeven op de achterkant van de illustratie.

Villa Verbeelding zorgt voor de verzekering en verzending van de originelen en de boeken naar Bratislava. De originelen worden per koerier naar Bratislava verstuurd. Vanaf de aankomst in Bibiana is de organisatie daar verantwoordelijk voor de werken. Bibiana verbindt zich ertoe de illustraties terug te sturen tussen januari en maart 2020.

Villa Verbeelding toont de geselecteerde werken in een tijdelijke tentoonstelling in april/mei 2020. Begin juni 2020 kunnen de werken weer afgehaald worden in Villa Verbeelding.


Meer info?

Lees meer over de Biënnale.

Deelnemen betekent dat je het reglement van de Biënnale erkent.

Vragen? Stuur een mail naar info@villaverbeelding.be.