Zeg Roodkapje, waar ga je heen?

© Filip Claessens

Ging Roodkapje braafjes bij haar oma op bezoek of had ze andere dwaze plannen? Was Sneeuwwitje wel gelukkig bij de 7 dwergen of vond ze het er ongelooflijk saai en keek ze uit naar een spannende gebeurtenis in het bos?

De reizende tentoonstelling Zeg Roodkapje, waar ga je heen? geeft je een andere kijk op bekende sprookjesfiguren. Centraal staan prachtige nieuwe sprookjesboeken van bekende schrijvers als Edward Van de Vendel, Peter Verhelst, Wim Hofman, Bart Moeyaert, Anne Provoost en Heide Boonen. De sprookjes krijgen een nieuw gezicht door illustratoren van nu: Wim Hofman, Sabien Clement, Kristien Aertssen en Thé Tjong-Khing. De teksten in de tentoonstelling werden geschreven door Vanessa Joosen, sprookjesspecialiste en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen.

Bezoekers ontdekken deze hedendaagse sprookjesbewerkingen in een sfeervolle omgeving. Ze dwalen door een heus sprookjesbos of rusten even uit in het huisje van Roodkapje. De papier-machéfiguren van Micheline Vandervreken brengen de sprookjes tot leven. Achter elke boom in het sprookjesbos schuilt een verrassing...

Jongeren zoeken naar gouden kistjes met speelse opdrachten en geheimzinnige voorwerpen. Ze leren nieuwe varianten van bekende sprookjes kennen en een hele schat aan prachtige sprookjesboeken.

“Sprookjes zijn al eeuwen oud, maar tot op de dag van vandaag worden ze nog geregeld herdrukt, bewerkt en opnieuw vertaald en geïllustreerd. Weinig verhalen zijn zo algemeen bekend onder jonge en oude lezers als Roodkapje, Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje en nog een handvol andere sprookjes. Verwijzingen naar sprookjes duiken dan ook geregeld op in reclame, in cartoons, in tekenfilms én in boeken voor kinderen en volwassenen. In sprookjesbewerkingen wordt er op de oude verhalen gevarieerd.”

(Vanessa Joosen, sprookjesspecialiste en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen)

 

Lieve mamma,

hoe is het met u?
Ik zit in een bos in een huisje.
Eerst was ik verdwaald, maar ik ben nu hier.
Al heel lang.
Ik wil wel naar huis.
Ik ben allang braaf en groot.
Ik heb een jurk van een stuk laken
en mijn jas is uit een oude deken.
Hij is grijs met zwarte strepen.
Niet zo mooi dus.

Een brief is ook goed.

Uw Sneeuwwitje

uit: Zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Wim Hofman, Querido