Meer dan duizend nachten

van

06 oktober 2019

tot

18 april 2020

© Annemarie van Haeringen

OOSTERSE SPROOKJES IN PRENTENBOEKEN

Weinig literatuur heeft het westen zo gefascineerd als de bonte verzameling losse verhalen, sprookjes, fabels, parabels en sagen uit de Vertellingen van duizend-en-een-nacht. De laatste jaren zijn er prachtig geïllustreerde uitgaves van deze verhalen verschenen in de Lage Landen. Villa Verbeelding brengt het werk van vijf illustratoren samen in een nieuwe tentoonstelling rond deze parel in de wereldliteratuur.

Beleef de magie en betovering van meer dan duizend nachten!

Sprookjes zijn van overal: van iedereen en voor iedereen. En verhalen vertellen kan je leven redden. Dat bewijst Sheherazade met haar spannende verhalen wel duizend-en-een nachten lang. De mysterieuze en sprookjesachtige verhalen spreken vandaag nog steeds tot de verbeelding en smeken om opnieuw verteld te worden.

In een oosterse tent komen de vertellingen van auteurs Ed Franck en Imme Dros tot leven. Rodaan Al Galidi vertelt in een filmpje over de sprookjes uit zijn eigen kindertijd in Irak. De verhalen op zich zijn echte parels en gaan nóg meer glanzen dankzij de betoverende illustraties van Annemarie van Haeringen, Martijn van der Linden, Geertje Aalders, Thé Tjong-Khing en Quentin Gréban.

Tijdens een avontuurlijke reis door het museum ontmoet je Sheherazade of Sindbad de zeeman en ga je creatief aan de slag:

 • Duik met in een spannende zeekast met beweegbare personages en vertel je eigen avontuur.
 • Droom weg bij de zeemansreizen van Sindbad terwijl je woorden en figuren verzamelt onder het zand van de woestijntafel.
 • Schilder een levensgroot kunstwerk met licht. Gewapend met enkel een zaklampje teken je jouw versie van de duizend-en-een-nachten. Na enkele minuten verdwijnen de tekeningen, dus laat je maar gaan!
 • Tover met papier en schaar een driedimensionale tuin vol Arabische invloeden. Zet het venster naar je verbeelding wagenwijd open en laat iedereen meegenieten van jouw knip-, snij-, plak- en vouwkunsten. Na afloop ben je een volleerd papierkunstenaar!

Laat je leiden door Perzische koningen, sultans, schattenjagers en bedelaars … en beleef de nacht - euhhh dag! - van je leven.

OPENINGSFEEST
Welkom op 6 oktober 2019 van 14 tot 18 uur, deuren open vanaf 13.30 uur. Toegang gratis.

 • Met lezingen van Ed Franck, Geertje Aalders en Quentin Gréban (16+)
 • Doorlopend workshops en vertelsessies
 • Alle activiteiten deze dag zijn gratis. Voor de lezingen is vooraf reserveren aangeraden: schrijf je hier in

Meer info over het openingsfeest vind je hier.

Foto's van links naar rechts: © Martijn van der Linden - © Geertje Aalders - © Quentin Gréban - © Thé Tjong-Khing

EXTRA ACTIVITEITEN
Klik op de links voor meer info of om in te schrijven.

 • Lezing 'Oriëntalisme in de kunst' - door Alejandro Chavez Saenz (i.s.m. Vormingplus Limburg)
  Dinsdag 26 november 2019 van 19u30 tot 21u30
  We bespreken het oriëntalisme, een kunststroming uit de 19de eeuw toen intellectuelen en kunstenaars hun inspiratie haalden in het Oosten: het land van de farao’s, Perzen, ‘duizend-en-een-nacht’… Het gaat over het onbekende en mysterieuze Oosten, dat in het Westen soms gebukt gaat onder stereotypen. We belichten dit onderwerp aan de hand van enkele kunstenaars die ons via hun kunst meenemen op een fabelachtige reis naar het Oosten.
   
 • Masterclass Quentin Gréban
  Zaterdag 25 januari 2020
   
 • Workshop Geertje Aalders voor kinderen
  Vrijdag 28 februari 2020
   
 • Masterclass Geertje Aalders
  Zaterdag 29 februari 2020
 • Lezing 'Arabische invloed in de westerse cultuur' - door Alejandro Chavez Saenz (i.s.m. Vormingplus Limburg)
  Dinsdag 10 maart 2020 van 19u30 tot 21u30
  De Arabische invloed is heel belangrijk geweest voor onze westerse cultuur. In deze lezing verkennen wij de invloed van de Arabische cultuur in onze samenleving. Wist u dat woorden zoals suiker, mokka, jasmijn een Arabisch oorsprong hebben? En dat de kop koffie, de meest gedronken warme drank van België, een Oosterse oorsprong heeft? De huidige migratie, de politieke -en economische betrekkingen maken dit onderwerp heel actueel.
 • Tijdens schoolvakanties zijn er workshops voor kinderen zonder inschrijven

‘Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan. (…) Sprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur. Sprookjes zijn van iedereen voor iedereen.’

Uit: Arabische sprookjes, Rodaan Al Galidi