SELECTIE / Biënnale van Bratislava

Villa Verbeelding selecteerde in samenwerking met IBBY-Vlaanderen voor de derde keer de Vlaamse illustratoren voor de Biënnale van Bratislava. Een professionele jury koos 6 kandidaten die hun werk mogen tentoonstellen op de 29ste editie van de internationale illustratietentoonstelling Biennial of Illustration Bratislava (Slovakije).

Van 4 oktober 2023 tot 3 december 2023 is de internationale illustratietentoonstelling te zien in Bibiana, het Internationale Huis voor Kunst voor Kinderen in Bratislava. Tijdens de Biënnale wordt de Grote Prijs BIB uitgereikt (waarde $ 3.000), samen met vijf Gouden Appels en vijf Medailles voor de beste illustraties uit de tentoonstelling. Deze prijzen zijn de oudste en meest prestigieuze erkenningen voor illustratoren.
 
Villa Verbeelding organiseerde samen met IBBY-Vlaanderen de selectie van de 6 Vlaamse illustratoren. Samen met de 4 inzendingen uit Franstalig België maakt dat 10 inzendingen voor ons land.
 

Selectie van 6 Vlaamse illustratoren

Villa Verbeelding stelde een professionele jury samen: Jen de Groeve (Mappalibri), Patrick Jordens (Tiptoe Print), Griet Loix (Iedereen Leest), Marijke Rekkers (Villa Verbeelding), Katrien Steyaert (journaliste) en Pieter Vanderhoydonck (Picturale Ronse). Zij selecteerden deze 6 Vlaamse illustratoren.

  • Kristof Devos, Vos, Vogel en ik (2022)
  • Yule Hermans, Voor altijd dichtbij (2022) en De langste nacht (2021)
  • Jacques & Lise, Pia (2021)
  • Melvin, De grote onderbroekenroof (2021) en Waarom een tafel geen dier is (2023)
  • Inge Rylant, Dat kan ik niet, dat kan ik wel (2022)
  • Peter Van den Ende, Zwerveling (2020)

 

De lovende woorden van de jury

Kristof Devos (Vos, Vogel en ik)
Kristof Devos slaagt erin zijn personage met zoveel expressie neer te zetten dat je je als kijker erg goed kan inleven in haar verveling. De mimiek en lichaamshouding spreken boekdelen. Zijn spel met perspectief levert spannende beelden op. Zijn keuze om de verschillende avonturen af te beelden in kleinere vignet-achtige tekeningen zorgt voor een aangename afwisseling in kijkervaring. De herhaling van de weg die de personages afleggen heen en terug zorgt dan weer voor een mooi afgeronde spanningsboog.

Yule Hermans (Voor altijd dichtbij en De langste nacht)
Yule Hermans slaagt erin het ontastbare verdriet bij het verlies van een ouder op een heel overtuigende manier te illustreren. De dynamiek van de leegte in contrast met de wanhoop van de onmogelijke aanraking. De illustraties zijn in krachtige kleuren in combinatie met een sterke emotionele verbeelding. De nachtelijke omarming onder de sterrenhemel doet denken aan Klimt's omhelsing bij daglicht.

Jacques & Lise (Pia)
Ervaren 'beeldsprekers' en grafisch vormgevers Jacques & Lise maken sterk gestileerde illustraties die meer dan ooit herkenbaar zijn als de hunne, met een hoge grafische kwaliteit en expressief kleurgebruik, én ze zijn meer dan ooit narratief. De prenten bevatten veelzeggende details die het verhaal verrijken, zonder dat er overdaad ontstaat. De prenten bevatten veelzeggende details die het verhaal verrijken, zonder dat er overdaad ontstaat. Dit koppel grafische vormgevers waakt heel goed over de balans van elke illustratie, en is tegelijk niet bang om ze dynamiek en humor in te blazen. Licht nostalgisch en toch eigentijds, tot de essentie herleid en toch sprekend: 'Pia' bewijst dat Jacques & Lise zich met de jaren alleen maar duidelijker op de boekenkaart zetten.

Melvin (De grote onderbroekenroof en Waarom een tafel geen dier is)
De illustraties van Melvin (pseudoniem van Wout Schildermans) zitten vol dynamiek en humor. De wervelende beelden in felle, frisse kleuren zijn zeer expressief en sleuren je mee in het verhaal. De figuren zijn stripachtig, soms karikaturaal en beweeglijk. Melvin voegt veel details toe en absurde humor die jonge lezers zeker bekoren.
 
Inge Rylant (Dat kan ik niet, dat kan ik wel)
Inge Rylant maakte een geestig en tegelijk informatief boek met sterke grafische kwaliteiten: uitgepuurde beelden in een zorgvuldig gekozen kleurenpalet. Rylant vermijdt een te groot naturalisme en kiest voor een veeleer gestileerde beeldtaal die intrigeert. Door de vaak verrassende situaties en houdingen komen de geportretteerde dieren tot leven, en kennen sommige prenten een geslaagde combinatie van esthetische abstractie enerzijds en een fantasierijke, frisse speelsheid anderzijds.

Peter Van den Ende (Zwerveling)
Met zijn gedetailleerd uitgewerkte zwart-witpentekeningen ontvouwt Peter Van den Ende in een subtiel spel van licht en donker een wonderlijke wereld vol mysterie en fantasie. Laat je onderdompelen in een magische, vervreemdende wereld en ga in de monumentale prenten op zoek naar talloze verborgen details, verrassende visuele grapjes en soms onrustbarende reflecties van realiteit. Er is altijd meer dan je zo op het oog ziet, Van den Endes prenten nodigen je uit om voorbij de wervelende anekdotiek te kijken naar wat hij in de kern zichtbaar maakt. Dit is grenzeloos kijken, fantaseren en genieten.