TENTOONSTELLING / Dromen van kleur

van

04 februari 2024

tot

06 oktober 2024
Foto: Boumediene Belbachir

In een droom is de tred lichter, de lucht blauwer en mag ieder kind vooral dat zijn: een kind. In deze nieuwe, tijdelijke expo Dromen van kleur. Kinderen in illustratie, een divers beeld ontdek je hoe kinderen worden afgebeeld in prentenboeken en illustratie.
 

Over de expo

Een kind met stekelhaar (echt niet raar) of 'heerlijk helikopterhaar' (zoals prinses Arabella), verkleed als diepzeeduiker (zoals Juno in Elke dag iemand anders) of met de neus in de boeken (zoals Rosa in 151 boeken). Al deze kinderen krijgen een plek in deze expo.

De eigenzinnige prinses Arabella van Mylo Freeman zag het licht doordat een meisje met donkere huid en kroeshaar niet kon geloven dat zij de rol van prinses kon spelen. En dan heb je Rosa die in 151 boeken heeft gekeken, maar teleurgesteld moet vaststellen dat niet één boek over haar gaat. Want als dat wat je in de spiegel ziet, niet ziet weerspiegeld in boeken, dan vertel je een onvolledig verhaal. 
 

"Wat je leest bepaalt hoe je naar de wereld kijkt. Kinderboeken zijn voor mij een belangrijk middel tegen de groeiende haat in de samenleving."

- Schrijver Pim Lammers in De Standaard

 

Hedy Tjin - Rosa.png     Hedy Tjin - 151 boeken.png

Illustraties: Hedy Tjin, 151 boeken, Querido

 

Herkenning in verhalen en gevaar van stereotypering

De taak die op de schouders van prentenboekenmakers rust, is dan ook niet te onderschatten. Aan de teken- of schrijftafel zetten zij niet enkel een wereld op papier hoe deze vandaag is, maar ook hoe deze zou kunnen zijn. 

Houden we vast aan stereotypen, dan loert de 'single story' om de hoek. Schrijver Chimamanda Ngozi Adichie verwoordt het gevaar in haar veel bekeken TED-talk: 'Show a people as one thing, over and over again and that's what they've become.'

Jezelf (h)erkennen in boeken, verhalen en beelden is cruciaal in het ontdekken en vormen van je eigen identiteit. Schrijver Pim Lammers vat het mooi samen: 'Ieder kind verdient het om zichzelf terug te zien in een verhaal.'


"Verhalen zijn bij uitstek plekken waar mensen van alle leeftijden zich thuis kunnen voelen. Herkenbaarheid en representatie op een niet-stereotiepe manier geven kinderen bestaansrecht. En zo is dat ook verbonden aan welzijn: je goed voelen omdat je er mag zijn."

- Kinderpsychiater en jeugdauteur Winny Ang

 

Nadia Budde - Stekelhaar.png     Nadia Budde - elfjes.png

Illustraties: Nadia Budde, Stekellhaar is echt niet raar!, TIPTOE Print

 

Originele illustraties van (inter)nationale illustratoren

In deze expo kom je spelende, dromende, blije, verdrietige, boze, bange, ... kinderen tegen. Niet enkel het thematische aspect beroert, maar ook de artistieke invulling. Je kan genieten van prachtige illustraties van een eigenzinnige selectie (inter)nationale illustratoren

Verspreid over de verschillende kamers in het huis vind je originele illustraties uit een verrassende selectie boeken. De illustratoren komen uit alle hoeken van Europa: Nadia Budde (Duitsland), Rébecca Dautremer (Frankrijk), Felicita Sala (Italië) en Liisa Kallio (Finland). Deze internationale garde wordt vergezeld door Belgische en Nederlandse illustratoren zoals Tim Van den Abeele, Mylo Freeman, Gerda Dendooven, Hedy Tjin, ...

Naar goede gewoonte nodigen we Vlaamse illustratorenopleidingen uit om werk te creëren. Deze keer maakten studenten Illustratie van het KASK uit Gent illustraties aansluitend bij het thema.

 

Liisa Kallio - Iedereen.png     Liisa Kallio - Iedereen 2.png

Illustraties: Liisa Kallio, Iedereen, Querido

 

Historisch luik met Burgzorgs blik

In het eerste luik ontdek je hoe kinderen vandaag in al hun diversiteit worden afgebeld. Een tweede, historische luik toont dat dit niet altijd het geval was. 

Cultureel ondernemer Ricardo Burgzorg (Paramaribo, 1959) stelt een selectie van zijn enorme verzameling prentenboeken voor. Hij onderzoekt al meer dan 30 jaar hoe zwarte mensen worden afgebeeld in prentenboeken van 1910 tot nu. Het zijn vaak mooi uitgegeven boeken met prachtige illustraties, maar deze beelden worden vandaag als schokkend en racistisch ervaren. Decennia geleden waren ze 'de norm'. Ricardo bundelde een aantal beelden en inzichten in het boek Burgzorgs blik (te koop in de museumshop).


"Voorgaande generaties zijn opgevoed met een bepaald beeld van zwarte mensen. Deze beeldvorming zorgde ervoor dat zwarte mensen als minderwaardig werden beschouwd. De boeken die ik verzamelde zijn mooi geïllustreerd, maar dat staat wel in schril contrast met de onderliggende boodschap van de tekeningen. Sommige beelden - zoals de cover van het boek - brengen toch vooral een gevoel van ongemakkelijkheid teweeg."

- Ricardo Burgzorg

 

Ricardo Burgzorg.png     7_3.png    

Burgzorgs Blik van Ricardo Burgzorg met tekst van Arjan Peeters, Hoogland & Van Klaveren
Foto: Boumediene Belbachir

 

Interactieve expo voor jong en oud

Deze expo kan je naar goede gewoonte op een interactieve manier beleven. Kinderen (6-12 jaar) gaan op pad met een doeblad. Bezoekers van alle leeftijden kunnen zichzelf portretteren en toevoegen aan een feestelijke polonaise. Creatievelingen kunnen zich in het zolderatelier uitleven met een afsluitende opdracht.

Voor klas- en groepsbezoeken onder begeleiding is een aangepast programma voorzien. Meer info? Stuur een mailtje naar reserveren@villaverbeelding.be.


Meer weten?

  • Lees hier de biografieën van de illustratoren.
  • Bekijk hier de bibliografie.
  • Lees hier de achtergrondtekst die kinderpsychiater en jeugdauteur Winny Ang schreef.
  • Gerda Dendooven vertelt in Culture Club op Radio 1 meer over de expo.
  • Winny Ang geeft een woordje uitleg in Espresso op Klara.

 

1_28.png     4_22.png

Foto's: Boumediene Belbachir