Programma Summer School 2018

Summer School 2017 Carll Cneut in actie

In 2018 organiseert Villa Verbeelding opnieuw een Summer School i.s.m. PXL-MAD School of Arts.

Data: 27, 28, 29 en 30 augustus 2018.

Deelnemers gaan 4 dagen intensief tekenen onder begeleiding van illustratoren Carll Cneut of Rébecca Dautremer.

Bekijk hier alle info over de Summer School 2018. Summer School is volzet - je kan je niet meer inschrijven.

 

Summer School 2017

Tijdens de Summer School Villa Verbeelding (28 augustus – woensdag 30 augustus 2017) konden deelnemers 3 dagen intensief tekenen in het thema 'familie' onder begeleiding van topillustratoren Carll Cneut of Kaatje Vermeire. Een organisatie van Villa Verbeelding i.s.m. PXL-MAD School of Arts.

Over Carll Cneut

Carll Cneut (1969) studeerde Grafische vormgeving aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en doceert Illustratie aan het KASK in Gent. Carll Cneut is al jaren een vaste waarde in Vlaamse en internationale kinderboeken, had in de Gentse Sint-Pietersabdij een succesvolle belevenistentoonstelling en is een door jong en oud gewaardeerd kunstenaar. Zijn werk werd meermaals bekroond. Hij kreeg grote erkenning voor zijn bewerking – samen met auteur Peter Verhelst – van het bekende Andersensprookje Het geheim van de keel van de nachtegaal (Gouden Uil, Gouden Griffel, Woutertje Pieterse Prijs…). Zijn kleurrijke, uiterst gedetailleerde tekeningen waren in 2017 te bewonderen in Villa Verbeelding, in de tentoonstelling Kraanvogels en Kersenbloesems.

Het liefst werkt Carll Cneut met acrylverf: een techniek van de oude Vlaamse meesters die hem toelaat om kleuren in meerdere lagen te gebruiken. Toch probeert hij daar elk nieuw boek, afhankelijk van de sfeer van het verhaal, iets aan toe te voegen: pastel, wasco of inkt. Hij gaat heel doordacht te werk: hij denkt maanden na voor hij aan z'n tekentafel gaat zitten. In die voorbereidingstijd maakt hij enkel hele ruwe schetsen en talloze dummy's.

Bron: Uitgeverij De Eenhoorn en Jeugdliteratuur.org

illustratie uit De gouden kooi © Carll Cneut   illustratie uit Heksenfee © Carll Cneut   Illustratie uit Het geheim van de keel van de nachtegaal © Carll Cneut

Over Kaatje Vermeire

Kaatje Vermeire (°1981) studeerde Grafische en Reclamevormgeving in Gent, maar zocht daarna meer het experiment op. Toen zij in een bijkomende opleiding Vrije Grafiek de grensverleggende mogelijkheden van etsen, houtsneden en andere druktechnieken ontdekte, ging er een wereld open.

Haar literaire debuut in 2007 met De vrouw en het jongetje, op tekst van Geert De Kockere, leverde meteen verschillende prijzen én internationale belangstelling op. Ook voor haar volgende prentenboeken koos Kaatje Vermeire voor sterke, gevoelige verhalen die door haar gelaagde illustraties veel weerklank kregen. Van Mannetje en Vrouwtje krijgen een Kind, over het in veertien talen vertaalde Mare en de dingen, het meer ingetogen De vraag van Olifant en het dromerige Japie de stapelaar tot haar recente samenwerking met Peter Verhelst De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield.

Deze Summer School biedt een unieke kijk op hoe Kaatjes illustraties tot stand komen, hoe zij met ditjes en datjes zulke rijkgeschakeerde platen samenstelt. Alle grafische middelen wendt ze aan: van gesprokkelde stofjes en behangmotiefjes tot etspersen en digitale collages. Deze technieken doen haar met afzonderlijke ingrediënten puzzelen aan een uitbundige, gedetailleerde wereld van kleuren, vormen en lagen.

illustratie uit De vraag van de olifant © Kaatje Vermeire   illustratie uit Japie de stapelaar © Kaatje Vermeire   illustratie uit Mare en de dingen © Kaatje Vermeire