Villa Verbeelding_1.png
 

Sebastiaan Van Doninck_0.png
 

Jacques & Lise.png
 

Tom Schamp_0.png
 

Benjamin Leroy.png
 

Foto's: Michiel Devijver I Iedereen Leest en Boumediene Belbachir

Missie

Villa Verbeelding is een uniek huis in Hasselt waar illustratie voor prentenboeken (in de brede zin) en jeugdliteratuur centraal staan. Vlaanderen is rijk aan talent op dit vlak. Villa Verbeelding verbindt dit talent met een ruim publiek van alle leeftijden en achtergronden en met elkaar.

Villa Verbeelding maakt het werk van illustratoren en jeugdauteurs zichtbaar, ook ver buiten de muren. Het biedt literaire makers uit binnen- en buitenland kansen om elkaar te ontmoeten, hun talenten verder te ontwikkelen en te delen.

Het hele huis ademt verbeelding uit, inspireert de bezoeker en laat hem actief deelnemen aan tentoonstellingen en activiteiten. Villa Verbeelding is de enige organisatie in Vlaanderen die zich op permanente en professionele basis toelegt op jeugdliteratuur en illustratie.
 

Visie en strategie

Villa Verbeelding toont het werk van deze jeugdauteurs- en illustratoren in tentoonstellingen binnen en buiten de muren van het unieke eigen huis en is voortdurend op zoek naar nieuwe presentatievormen buiten het boek.

De tentoonstellingen buiten de muren (reizende tentoonstellingen in bibliotheken, De Illustratieroute in de Hasseltse binnenstad) spreken ook de toevallige bezoeker aan en leiden tot een eerste kennismaking.

De tentoonstellingen in huis leiden naar verdieping, meer inzicht en nodigen de bezoeker uit zelf te creëren. Door een educatief programma op maat versterken ze de literaire leesvaardigheid en de visuele geletterdheid van de bezoeker en leggen ze de kiem voor een levenslange boekenliefde.

Villa Verbeelding organiseert samen met IBBY Vlaanderen de Vlaamse selectie voor de Biënnale voor Illustratie in Bratislava en maakt deze illustratoren daardoor zichtbaar voor een internationaal publiek.

Villa Verbeelding geeft jeugdauteurs en illustratoren uit heel Europa een podium en ontmoetingskansen tijdens evenementen en in het illustratiefestival De Verbeelders. Professionele illustratoren en jeugdauteurs uit binnen- en buitenland delen hun kennis tijdens workshops en masterclasses van een of meer dagen (Summer School en Winter School) met collega’s, studenten en gepassioneerde amateurs. Villa Verbeelding wil zich de volgende jaren nog meer toeleggen op deze talentontwikkeling en het aanbod aan een- en meerdaagse masterclasses uitbreiden. Illustratie spreekt tot de verbeelding van een breed publiek naar leeftijd, geletterdheid, geografische spreiding, afkomst en achtergrond, van individuele bezoekers over gezinnen tot (school)groepen.

Villa Verbeelding wil mensen met uiteenlopende achtergronden, opleidingen en taalkennis aanspreken. Inclusie is een belangrijk streven in heel de werking. Villa Verbeelding wil diversiteit verweven in alle activiteiten en tentoonstellingen, zonder daarvan een thema te maken. Om dit alles te bereiken werkt Villa Verbeelding samen met artiesten, het onderwijs, bibliotheken, socioculturele organisaties, galeries, …
 

Met de steun van

Villa Verbeelding wordt ondersteund als literaire organisatie door Literatuur Vlaanderen
en is lid van het Overleg Literaire Organisatoren.

Met steun van de Stad Hasselt.
 

Privacybeleid

We behandelen je persoonlijke gegevens met de grootste zorg, volgens de Europese privacywetgeving (GDPR of AVG).