Meer dan duizend nachten. Oosterse sprookjes in prentenboeken

van

06 oktober 2019

tot

18 april 2020

OOSTERSE SPROOKJES IN PRENTENBOEKEN

Weinig literatuur heeft het westen zo gefascineerd als de bonte verzameling losse verhalen, sprookjes, fabels, parabels en sagen uit de Vertellingen van Duizend-en-een-nacht. De laatste jaren verschenen er prachtig geïllustreerde uitgaves van deze verhalen in de Lage Landen. Villa Verbeelding bracht het werk van vijf illustratoren samen in een tentoonstelling rond deze parel in de wereldliteratuur. Bekijk hier een virtuele tour.

Beleef de magie en betovering van meer dan duizend nachten

Sprookjes zijn van overal: van iedereen en voor iedereen. En verhalen vertellen kan je leven redden. Dat bewijst Sheherazade met haar spannende verhalen wel duizend-en-een nachten lang. De mysterieuze en sprookjesachtige verhalen spreken vandaag nog steeds tot de verbeelding en smeken om opnieuw verteld te worden.

In een oosterse tent kwamen de vertellingen van auteurs Ed Franck en Imme Dros tot leven. Rodaan Al Galidi vertelde in een filmpje over de sprookjes uit zijn eigen kindertijd in Irak. De verhalen op zich zijn echte parels en gingen nóg meer glanzen dankzij de betoverende illustraties van Annemarie van Haeringen, Martijn van der Linden, Geertje Aalders, Thé Tjong-Khing en Quentin Gréban.

Tijdens een avontuurlijke reis door het museum ontmoette je Sheherazade of Sindbad de zeeman en ging je creatief aan de slag:

  • Je dook in een spannende zeekast met beweegbare personages en vertelde je eigen avontuur.
  • Je droomde weg bij de zeemansreizen van Sindbad terwijl je woorden en figuren verzamelde onder het zand van de woestijntafel.
  • Je schilderde een levensgroot kunstwerk met licht. Gewapend met enkel een zaklampje tekende je jouw versie van de duizend-en-een-nachten. Na enkele minuten verdwenen de tekeningen, dus je kon je helemaal laten gaan!
  • Je toverde met papier en schaar een driedimensionale tuin vol Arabische invloeden. Zette het venster naar je verbeelding wagenwijd open en liet iedereen meegenieten van jouw knip-, snij-, plak- en vouwkunsten. Na afloop was je een volleerd papierkunstenaar!

Je liet je leiden door Perzische koningen, sultans, schattenjagers en bedelaars … en beleefde de nacht - oeps, dag! - van je leven.

‘Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan. (…) Sprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur. Sprookjes zijn van iedereen voor iedereen.’

Uit: Arabische sprookjes, Rodaan Al Galidi