EXPO / De ABC kamer

van

21 november 2021
Foto: Boumediene Belbachir

Met deze originele expo De ABC kamer werpt Villa Verbeelding een nieuwe blik op het alfabet. Maar liefst 26 (inter)nationale illustratoren ontwierpen speciaal voor deze expo een letter. Het resultaat is een verbluffend abc waar je niet op uitgekeken raakt.

Met deze vaste expo nodigt Villa Verbeelding je uit op een visueel feest van letters! Letters vormen niet enkel de basis van onze taal en boeken, maar kunnen ook kunstwerkjes op zich vormen. Bij het uniek, geïllustreerde alfabet kan je je ogen de kost geven. De ABC kamer is dan ook een uitgelezen plek om even stil te staan bij de vele gedaantes die letters kunnen aannemen.

Overzicht illustratoren alfabet

A: Harriët van Reek / B: Lorenzo Mattotti / C: Sassafras De Bruyn / D: Rébecca Dautremer / E: Mark Janssen / F: Marieke Nelissen / G: Annemarie van Haeringen / H: Guido Van Genechten / I: Charlotte Peys / J: Tom Schamp / K: Benjamin Leroy & Merel Eyckerman / L: Wim Hofman / M: Jacques & Lise / N: Charlotte Dematons / O: Sabien Clement / P: Piet Grobler / Q: Ludwig Volbeda / R: Fatinha Ramos / S: Ingrid & Dieter Schubert / T: Isabelle Vandenabeele / U: Sarah van Dongen / V: Beatrice Alemagna / W: Mélanie Rutten / X: Thé Tjong-Khing / Y: Alain Verster / Z: Peter Van den Ende  
 

De ABC kamer.png     4_11.png

Thé Tjong-Khing over de inspiratie van zijn letter X:

"Voor mijn letter verwerkte ik figuren uit mijn boeken: de sprookjes- en taartboeken, Bosch en Vos & Haas. Onderaan hebben we Rapunzel, de Rattenvanger van Hamelen en Sindbad de Zeeman. Een onderonsje à la 'Déjeuner sur l'herbe'."

Keutels en knikkers

Illustratorenkoppel Benjamin Leroy en Merel Eyckerman werkt normaal niet zo vaak samen, maar voor deze koninklijke letter maakten ze graag een uitzondering. Al kan dat wel grappige situaties opleveren: op de schets tekende Benjamin keutels die Merel in de afwerking per ongeluk omtoverde tot knikkers. Alleszins beide met een K!

Benjamin en Merel zijn trouwens niet de enige illustratoren die in duo werken: ook Jacques & Lise en Ingrid en Dieter Schubert zijn deel van een creatieve en goedlopende tandem.

Sarah van Dongen.png    Peter Van den Ende.png

Illustratoren Sarah van Dongen en Peter Van den Ende.

Peter Van den Ende over zijn letter Z:

"Ik experimenteerde voor het eerst met kleur, een goede oefening voor mijn volgende boek. De techniek heb ik mezelf eigen gemaakt: de eerste laag met plakkaatverf, daarna bijwerken met (kleur)potloden en tot slot afronden met een transparante laag acrylverf."

Klein Duimpje, Rapunzel en Sindbad de Zeeman

Wim Hofman koos voor de letter L een eenvoudige vorm. De laars met witte steentjes is een verwijzing naar Klein Duimpje. Thé Tjong-Khing haalde zijn inspiratie uit de sprookjesboeken, mythen, taartboeken, Bosch en Vos en Haas. De zwart-groene jurk van Sneeuwwitjes stiefmoeder en het personage Sindbad de Zeeman zijn knipogen naar vroegere expo’s in Villa Verbeelding. Jong talent Sarah van Dongen maakte een vrolijke tekening waar niet enkel de letter U goed verstopt zit, maar ook de verwijzingen naar woorden die beginnen met deze letter.

Verder kregen illustratoren uit o.a. Frankrijk (Rébecca Dautremer, Lorenzo Mattotti en Beatrice Alemagna) en Zuid-Afrika (Piet Grobler) een plekje in De ABC kamer.

Benjamin & Merel.png     5_4.png

Illustratoren Benjamin Leroy & Merel Eyckerman bij hun letter K (links). De huiskamer vol poëzie (rechts).

Huiskamer vol poëzie

Voor De ABC kamer bedacht vormgever Luk Van der Hallen (Art & Design Maasmechelen) een poëtische installatie: alledaagse objecten als een stoel, soepbord, fles, wandelstok, schoenen, … werden beschreven met een passend gedicht. In deze poëtische huiskamer kan je je bovendien ook nog verdiepen in een muur van 19 verschillende alfabetten: van Arabisch schrift tot Urdu.

In deze interactieve expo blijft het niet bij kijken alleen. Zet je aan de op maat gemaakte werkstations en experimenteer zelf met letters. Lees de gedichten in de huiskamer, ontdek andere alfabetten en snuister in de leuke selectie abc-boeken.

Foto's: Boumediene Belbachir