Summer School Villa Verbeelding

Summer School 2018 in Japanse Tuin

In 2019, there will be another Summer School illustration with illustrators Carll Cneut and Rébecca Dautremer. Find out more on the page about the Summer school 2019 or subscribe for our newsletter!
 
During the Summer School Villa Verbeelding (27-30 August 2018), 2 groups of illustration enthusiasts spent 4 days of drawing intensively under the guidance of top illustrators Carll Cneut (in PXL-MAD School of Arts) or Rébecca Dautremer (in Villa Verbeelding). They also went to the inspiring Japanese Garden. It was an intense period, with a passionate group of people discovering or further developing their own style, experimenting with different techniques, materials and stories.
 
 
In 2017, the Summer School mentors were Carll Cneut and Kaatje Vermeire.
 
Organisation by Villa Verbeelding in collaboration with PXL-MAD School of Arts.

 

Over Rébecca Dautremer

Rébecca Dautremer

Rébecca Dautremer studeerde in 1995 af als grafisch vormgever aan de École Nationale des Arts Décoratifs, in Parijs. In haar studententijd werkte ze als inkleurster bij uitgever Gautier-Languereau. Zo kreeg ze de smaak van het illustreren te pakken.

Met het boek L’Amoureux (Ik val op jou) veroverde ze de harten van haar publiek. Sindsdien breidde ze haar oeuvre voortdurend uit met sprookjesachtige boeken als Het grote boek van vergeten Prinsessen of met klassiekers uit de literatuur als Alice in Wonderland. Ook illustreerde ze de hedendaagse roman Zijde van Alessandro Baricco en het boek der boeken: de Bijbel. In Een Bijbel staan veel expressieve, krachtige portretten.

De illustraties van Rébecca Dautremer zijn poëtisch en inspirerend, meestal met een vleugje humor. Ze experimenteert graag en probeert elke keer nieuwe dingen uit. De meeste illustraties van Rébecca zijn geschilderd in gouache (plakkaatverf), een vrij mat medium. Daarom werkt ze met contrasten om illustraties levendig te maken. Verder voegt ze met haar tekeningen graag iets toe aan een verhaal.

Er waren eerder al twee tentoonstellingen van Rébecca in Villa Verbeelding te zien: Het geheime dagboek van Klein Duimpje en Een Bijbel.

Over Carll Cneut

Carll Cneut

Carll Cneut (1969) studeerde Grafische vormgeving aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en doceert Illustratie aan het KASK in Gent. Carll Cneut is al jaren een vaste waarde in Vlaamse en internationale kinderboeken, had in de Gentse Sint-Pietersabdij een succesvolle belevenistentoonstelling en is een door jong en oud gewaardeerd kunstenaar. Zijn werk werd meermaals bekroond. Hij kreeg grote erkenning voor zijn bewerking – samen met auteur Peter Verhelst – van het bekende Andersensprookje Het geheim van de keel van de nachtegaal (Gouden Uil, Gouden Griffel, Woutertje Pieterse Prijs, …).

In 2007 organiseerde Villa Verbeelding de eerste solotentoonstelling rond het werk van Carll Cneut in Vlaanderen. Zijn kleurrijke, uiterst gedetailleerde tekeningen waren in 2017 te bewonderen in Villa Verbeelding, in de tentoonstelling Kraanvogels en Kersenbloesems. Hij was toen ook docent van de Summer School in Villa Verbeelding.

Het liefst werkt Carll Cneut met acrylverf: een techniek van de oude Vlaamse meesters die hem toelaat om kleuren in meerdere lagen te gebruiken. Toch probeert hij daar elk nieuw boek, afhankelijk van de sfeer van het verhaal, iets aan toe te voegen: pastel, wasco of inkt. Hij gaat heel doordacht te werk: hij denkt maanden na voor hij aan z'n tekentafel gaat zitten. In die voorbereidingstijd maakt hij enkel hele ruwe schetsen en talloze dummy's.

Voor de klassiekers Slagveld van gebroken harten (op basis van Chaucers The Canterbury Tales) en Te veel verdriet voor één hart (op basis van vier tragedies van Shakespeare: Hamlet, Othello, King Lear en Macbeth) schilderde Carll indringende profielen en portretten.

Bron: Uitgeverij De Eenhoorn en Jeugdliteratuur.org

illustratie uit De gouden kooi © Carll Cneut   illustratie uit Heksenfee © Carll Cneut   Illustratie uit Het geheim van de keel van de nachtegaal © Carll Cneut

Over Kaatje Vermeire

Kaatje Vermeire (°1981) studeerde Grafische en Reclamevormgeving in Gent, maar zocht daarna meer het experiment op. Toen zij in een bijkomende opleiding Vrije Grafiek de grensverleggende mogelijkheden van etsen, houtsneden en andere druktechnieken ontdekte, ging er een wereld open.

Haar literaire debuut in 2007 met De vrouw en het jongetje, op tekst van Geert De Kockere, leverde meteen verschillende prijzen én internationale belangstelling op. Ook voor haar volgende prentenboeken koos Kaatje Vermeire voor sterke, gevoelige verhalen die door haar gelaagde illustraties veel weerklank kregen. Van Mannetje en Vrouwtje krijgen een Kind, over het in veertien talen vertaalde Mare en de dingen, het meer ingetogen De vraag van Olifant en het dromerige Japie de stapelaar tot haar recente samenwerking met Peter Verhelst De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield.

Deze Summer School biedt een unieke kijk op hoe Kaatjes illustraties tot stand komen, hoe zij met ditjes en datjes zulke rijkgeschakeerde platen samenstelt. Alle grafische middelen wendt ze aan: van gesprokkelde stofjes en behangmotiefjes tot etspersen en digitale collages. Deze technieken doen haar met afzonderlijke ingrediënten puzzelen aan een uitbundige, gedetailleerde wereld van kleuren, vormen en lagen.

illustratie uit De vraag van de olifant © Kaatje Vermeire   illustratie uit Japie de stapelaar © Kaatje Vermeire   illustratie uit Mare en de dingen © Kaatje Vermeire


Over Villa Verbeelding

Villa Verbeelding is het witte herenhuis in de Bampslaan bij het station in Hasselt. De permanente en tijdelijke tentoonstellingen wekken verrassende boekenwerelden tot leven in kamers vol (jeugd)boeken en illustraties. Er zijn lezingen, boekvoorstellingen, speurtochten en workshops (voor kinderen en volwassenen). De Summer School Villa Verbeelding vindt plaats op de grote zolder van Villa Verbeelding.

 

Over PXL-MAD School of Arts

Departement PXL-MAD School of Arts is gevestigd op de campus Elfde Linie in Hasselt, vlakbij het Hasseltse stadscentrum en Quartier Canal. De Summer School Villa Verbeelding vindt plaats in het tekenatelier van de afdeling Illustratieve Vormgeving.