DE VERBEELDERS 2023 / Festivaldag

Illustratie: Carll Cneut, De gouden kooi, De Eenhoorn

Villa Verbeelding organiseerde in de zomer van 2023 ‘De Verbeelders’, een gloednieuw festival rond illustratie i.s.m. CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg. De hele zomer lang was er in Hasselt illustratie te zien in expo’s en een uitgebreide Illustratieroute.

Op zaterdag 26 augustus 2023 streek het festival neer in cultuurcentrum Hasselt: de hele dag kon je genieten van originele workshops, lezingen door internationaal gerenommeerde illustratoren en live illustratie. Je kon er bovendien prints, kaartjes of boeken kopen en ze laten signeren. En je kon tenslotte zelf creatief aan de slag.
 

PROGRAMMA festivaldag in CCHA - zaterdag 26 augustus 2023

Workshops met illustratoren - 10u30-12u30 - € 20

Een unieke kans om bij te leren van illustratoren met internationale uitstraling.

 • Carll Cneut is een van de bekendste Vlaamse illustratoren met een oeuvre aan prentenboeken dat ver over de grenzen gelezen en bekeken wordt. In deze workshop toonde Carll zijn schildertechniek. Vervolgens schilderden de deelnemers een onderwaterwereld.
 • Paddy Donnelly is an award winning Irish illustrator who lives and works in Belgium. He has made 17 picture books so far – a few have been translated in Dutch. In his workshop How To Break Into Picture Books he shared his experiences on breaking into the picture book world in an interactive way. Workshop in English.
 • Leo Timmers maakte al heel wat prentenboeken zoals Wie rijdt?, Garage Gust, Waar is de draak? en recent Het monstermeer. Tijdens de workshop vertelde Leo hoe hij zijn personages (vaak dieren) ontwerpt en hoe dit ten dienste staan van het verhaal. Daarna gingen deelnemers zelf aan de slag met het ontwerpen van antropomorfe dieren.
 • Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn reeksen prentenboeken over o.a. Max, en konijntje Rikki. De workshop draait rond de onderwaterwereld van Klein wit visje. Je gaat aan de slag met collagetechnieken, maar je gaat ook vegen, spatten en stempelen.

Klik op de namen voor meer over de illustratoren. Lees hier meer over de inhoud van de workshops.
 

Lezingen door illustratoren - 13u-17u50 - € 15
(1 ticket voor alle vier de lezingen)

 • 13u00-13u50: Judith Vanistendael moest helaas op het laatste moment afzeggen wegens ziekte.
 • 14u00-14u50: Leo Timmers vertelde hoe zijn bekende en bekroonde boek Het eiland van Olifant tot stand kwam.
 • 15u00-15u50: pauze met signeersessie bij boekenstand Grim
 • 16u00-16u50: Paddy Donnelly shared the inspiration he draws from the landscapes and seascapes of Ireland, his writing and illustration process and how he established his career while being completely self-taught. Talk in English.
 • 17u00-17u50: Rébecca Dautremer, the famous French illustrator, gave us an avant-première of the picture book that  only appears later in the year! Talk in English.
 • 18u00-18u30: signeersessie bij boekenstand Grim

Klik op de namen voor meer over de illustratoren. Lees hier meer over de inhoud van de lezingen.
 

Carll Cneut_3.png

Illustratie: Carll Cneut, Onderwater, De Eenhoorn


Apotheose met live illustratie – vanaf 18u30 – gratis

Carll Cneut, Paddy Donnelly, Rébecca Dautremer en Leo Timmers tekenden live en samen met het publiek verder aan de Zee van de Verbeelding.
 

Illustratorenmarktje, boekenstand en Zee van de Verbeelding – 12u-18u30 – gratis

Op het illustratorenmarktje kocht je leukste kaartjes, posters, gadgets en meer van de makers zelf. Boekhandel Grim bood op zijn stand (prenten)boeken aan van de aanwezige illustratoren. Je kon ze laten signeren tijdens een sessie in de namiddag. Alle aanwezigen konden mee tekenen aan een meterslange onderwatertekening. Je liet je fantasie de vrije loop en werkte mee aan de Zee van de Verbeelding.
 

Tentoonstellingen

Op de festivaldag kon je verschillende expo’s bezoeken:

 • De zee! De Zee!, De illustratiekamer en De ABC-kamer in Villa Verbeelding, Bampslaan 35. Open van 10u tot 13u. Gratis op vertoon van festivalticket. Basisprijs: € 7.
 • Pop-upexpo Eiland. Mark Janssen in Boekhandel Grim, Maastrichterstraat 83. Ma-za van 10u30-18u. Gratis.
 • Pop-upexpo De Verbeelders in Refugiehuis, Maastrichterstraat 100 (schuin tegenover Grim). Open van 10u tot 13u. Gratis.
   

Praktisch

 • Workshop Carll Cneut, Paddy Donnelly, Leo Timmers of Guido Van Genechten: € 20 (voorverkoop) / € 4 (UiTPAS Hasselt met kansentarief)*
 • Lezingen Judith Vanistendael, Leo Timmers, Paddy Donnelly en Rébecca Dautremer: € 15 (voorverkoop) / € 3 (UiTPAS Hasselt met kansentarief)*  

Aan de balie de dag zelf betaalde je € 23.

Leo Timmers_4.png

Illustratie: Leo Timmers, Het eiland van Olifant, Querido
 


Een zomer lang: pop-upexpo's

Kon je niet wachten tot eind augustus? Dan waren er de pop-upexpo's van De Verbeelders. De expo Eiland van Mark Janssen in Boekhandel Grim (vanaf 21 juni) en de expo met (vrij) werk van Ingrid Godon (beelden en textiel), Tim Van den Abeele (originele illustraties uit het boek Mijn lieve vriendin) en Guido Van Genechten (zelfportretten) in het Refugiehuis in de Maastrichterstraat, tegenover Boekhandel Grim (vanaf 26 juli).
 

Verbeelderstip

In de Bibliotheek van Genk kon je t/m 28 september de hartverwarmende expo Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos bewonderen. Je ontdekte er de illustraties uit het prijswinnende boek Een zee van liefde. In een installatie stapte je binnen in de wereld van Mier uit het boek Klein verhaal met een hart.

 

 

Over de illustratoren

Carll Cneut

Met een onvoldoende voor het vak Tekenen leek Carll Cneut (1969, Roeselare) niet voorbestemd om illustrator te worden. Hij ging aan de slag in de reclamewereld tot hij per toeval een eerste opdracht kreeg voor een prentenboek: Varkentjes van marsepein (1996). Carll schildert graag in zijn atelier met een lange, blauwe schort en discomuziek op de achtergrond. Hij bouwt zijn figuren laagje per laagje op in acrylverf, soms wel  tien lagen over elkaar zodat zijn illustraties veel schakering hebben. Een greep uit zijn titels: Eén miljoen vlinders (2007), De gouden kooi (2014) en De Vuurzeevlieg en andere dierenverhalen (2019). 

Carll zet zijn figuren maar half op papier. Zo maakt hij de lezer nieuwsgierig. Wat speelt zich af buiten de tekening? In zijn kleur- en tekenboeken Vogels: tekenen, krabbelen en kleuren (2014) en Onderwater (2021) daagt hij ook de lezer uit om half afgewerkte vogels en vissen verder af te tekenen, vanuit hun eigen fantasie of na opzoekwerk. De originelen uit Onderwater ontdek je in de expo De zee! De zee!

Carll Cneut_4.png

Foto: werktafel Carll Cneut in vaste expo De Illustratiekamer, Villa Verbeelding

Terug naar programma

Rébecca Dautremer

Rébecca Dautremer is geboren in 1971 in de Hautes-Alpes. Zij behaalde een diploma in grafiek aan de Arts Décos de Paris, is gepassioneerd door fotografie, en begon te illustreren voor de jeugd in 1996. Sindsdien volgden talrijke succesvolle boeken, waaronder Ik val op jou!, het beroemde Het grote boek van vergeten prinsessen en Een Bijbel. Het succesvolle De rijke uren van Jacominus Gainsborough krijgt in het najaar een vervolg. In haar lezing toont ze - in primeur! - beelden uit haar nieuwe boek Une chose formidable.

Haar unieke stijl is meteen herkenbaar. Als veeleisende, genereuze en vrijheidslievende artiest, verlegt zij steeds haar grenzen, terwijl haar werk een frisheid en bescheidenheid behoudt, al 20 jaar lang! Haar originelen op groot formaat zijn echte kunstwerken, gewild door verzamelaars. Maar voor groot en klein worden ze pagina’s in boeken om urenlang geboeid naar te kijken. Hoewel ze persoonlijk geen band heeft met de zee, verhuisde Rébecca onlangs van Parijs naar Bretagne.

Rébecca Dautremer_1.png

Foto en illustratie: Rébecca Dautremer

Terug naar programma

Paddy Donnelly

Paddy Donnelly is een Ierse illustrator en auteur die in Hasselt woont. Hij heeft tot al 17 prentenboeken geïllustreerd en zijn werk is internationaal bekend. Hij werd genomineerd voor de Kate Greenaway Medal 2022, en hij werd gekozen voor de shortlist van The World Illustration Awards en An Post Irish Book Awards. Zijn debuut prentenboek als auteur-illustrator Het Meer Dat Verdwijnt won de gouden medaille bij de IPPY Awards. 

Enkele van zijn prentenboeken zijn The Vanishing Lake, Dodos Are Not Extinct, Hom, Here Be Dragons, Wolves in Helicopters en Fox & Son Tailers. Vos & Zoon, Het Meer Dat Verdwijnt en Hier Benne Draken zijn drie van zijn boeken die reeds beschikbaar zijn in het Nederlands, en er komen er nog meer aan. 

Met een grote voorliefde voor het illustreren van de zee en dieren, werkt Paddy graag in een gelaagde, schilderachtige stijl. Waar kan, probeert hij een vleugje humor in zijn werk te steken. Hij wou vurig dat Pluto nog steeds een planeet was.

Paddy Donnelly_0.png

Illustratie: Paddy Donnely, Weather any storm, Bala Kids

Terug naar programma

Leo Timmers

Leo Timmers (Genk, 1970) maakte al heel wat prentenboeken zoals Wie rijdt?, Garage Gust, Waar is de draak? en recent Het monstermeer. In zijn boeken komen vaak dieren voorbij, al duiken er ook wel eens mensen op in de vorm van een ridder of diepzeedokter. Leo is een visueel verteller die graag grote prenten schildert, vaak vol grappige details. Zijn verhalen zijn eenvoudig maar tegelijk ook gelaagd.

Leo werd meermaals bekroond. Zo mocht hij 8 keer de Leesjury prijs in ontvangst nemen, won hij een Boekenpluim en -pauw en Een huis voor Harry werd Prentenboek van het Jaar in Nederland. Aap op straat werd dan weer verkozen tot één van de 10 best geïllustreerde kinderboeken van het jaar 2019 door The New York Times. Diezelfde krant riep drie jaar later Het eiland van Olifant uit tot één van de 10 beste prentenboeken van 2022.

Leo Timmers_5.png

Illustratie: Leo Timmers, Het eiland van Olifant, Querido

Terug naar programma

Judith Vanistendael

Judith Vanistendael (Leuven, 1974) studeerde kunstwetenschappen in Gent en volgde een postgraduaat in Sevilla. Ondertussen tekende ze de illustraties voor Vlaamse sprookjes van haar vader Geert Vanistendael. Ze legde zich toe op illustreren, maar werd bij een breder publiek bekend door enkele stripalbums: De maagd en de neger (2 delen, 2007-2009) en Toen David zijn stem verloor (2012, over een man met een terminale kanker). In 2016 verscheen Mikel, een graphic novel die ook in het Frans en Spaans verscheen. Haar recentste is De walvisbibliotheek (2021), een bitterzoet beeldverhaal dat ze maakte samen met stripscenarist Zidrou.

Judith Vanistendael.png

Illustratie: Judith Vanistendael, De walvisbibliotheek, Exhibitions International

Terug naar programma

Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 1957) is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken. Hij studeerde oorspronkelijk typografie en werkte jarenlang in de grafische sector. Maar hij leerde ook tekenen en schilderen, en sinds 1995 verscheen een indrukwekkende aantal prentenboeken van zijn hand, vooral voor jonge kinderen.

Over sommige van zijn figuurtjes verschenen reeksen boeken: Max, Klein wit visje, Tito en – ongetwijfeld het bekendste – Rikki, het konijntje met het slappe oortje.

Guido Van Genechten_1.png

Foto en werk: Guido Van Genechten in pop-upexpo De Verbeelders, Refugiehuis (vanaf 26 juli)

Terug naar programma

 

 

 

Over de workshops

Carll Cneut

In deze workshop toont Carll zijn schildertechniek. Vervolgens schilderen de deelnemers een onderwaterwereld.

Paddy Donnelly: How To Break Into Picture Books

Award-winning author illustrator Paddy Donnelly shares his experiences on breaking into the picture book world. In this workshop he shows how he approached the world of publishing. This workshop is ideal for anybody who has been illustrating in other areas and wishes to establish a career making picture books. Or perhaps you're an author working on your first story idea and want to get an introduction to the nitty gritty of the picture book world. Paddy will guide you through different aspects of picture books (how to get an agent, generating ideas and pitching them to a publisher, words or pictures first, ...) as well as a number of interactive exercises. If you already have a portfolio of work, Paddy will be happy to review it and give you some pointers. And of course there will be some Q&A.

Leo Timmers

Leo tekent graag dieren in zijn boeken, maar de keuze van de dieren is zelden lukraak. Of het nu gaat over de grote, zware olifant uit Het eiland van Olifant voor wie elke boot te klein is, of om het aapje uit Aap op straat die zich over de drukke asfalt jungle slingert, altijd dienen ze het verhaal.

Tijdens de workshop vertelt Leo aan de hand van voorbeelden hoe hij zijn personages ontwerpt en hoe deze vormelijke keuzes ten dienste staan van het verhaal. Daarna gaan deelnemers zelf aan de slag met het ontwerpen van antropomorfe dieren.

Guido Van Genechten

De workshop speelt zich af in de onderwaterwereld van Klein wit visje. Planten, schelpen, stenen, dieren… We gaan aan de slag met collagetechnieken, knippen en plakken. Maar ook met structuren. We spatten, vegen en stempelen, met aardappels en sponsjes. Eenvoud, essentie en expressie staan centraal.

Terug naar programma

 

 

 

Over de lezingen

Judith Vanistendael 

Judith Vanistendael vertelt over haar ontroerende beeldverhaal De Walvisbibliotheek dat ze maakte samen met stripscenarist Zidrou. Judith kreeg vorig jaar de belangrijkste stripprijs van Vlaanderen uitgereikt: de Bronzen Adhemar. Op de vraag of strips maken een kunst of ambacht is, antwoordt ze in De Standaard: "Kunstvorm en ambacht sluiten elkaar niet uit. Hoe beter je je ambacht beheerst, hoe beter je kunstuiting wordt."

Paddy Donnelly 

Paddy grew up on the rugged cliffs of the Irish coastline, looking out on the stormy waves of the Atlantic Ocean, surrounded by the many myths and legends emerging from the sea. The sea has always held an important place in Paddy's heart, and this has bled into his picture book illustration. In this talk, Paddy will share the inspiration he draws from the landscapes and seascapes of Ireland, his writing and illustration process and how he established his career while being completely self-taught. He'll also take a deep dive into some of his picture books including his debut author illustrated picture book The Vanishing Lake / Het Meer Dat Verdwijnt and his most recent picture book Fox & Son Tailers / Vos & Zoon. This talk will be in English.

Leo Timmers

Tijdens deze lezing vertelt Leo hoe zijn boek Het eiland van Olifant tot stand kwam. Hij onthult waarom het jaren geduurd heeft voor hij het verhaal te pakken had, en waarom eerdere versies faalden. En hij gaat ook dieper in op het schetsen en schilderen van het boek.

Rébecca Dautremer

Rébecca will give us an avant-première of her latest picture book that will appear only later this year! She will talk about it and show illustrations. Understandably we can tell nothing more about it in advance. This talk will be in English.

Terug naar programma

 
De Verbeelders is een illustratiefestival georganiseerd door Villa Verbeelding i.s.m. CCHA en Bibliotheek Hasselt Limburg.