TENTOONSTELLING / Veel (maar niet alles) van Gerda Dendooven

van

08 augustus 2024

tot

08 september 2024
Illustratie: Gerda Dendooven

Gerda Dendooven is een naam als een klok in de illustratiewereld. Zij tekende en schreef een indrukwekkend oeuvre bij elkaar dat meermaals belangrijke prijzen won.

De Verbeelders toont een gulle greep uit al dat werk in cultuurcentrum Hasselt. Bijna 300 zeer uiteenlopende werken zijn te bewonderen. Originele illustraties voor prentenboeken, maar ook ontwerpen voor affiches, risoprints, vlaggen, video en vrij werk. In een cabine krijg je een idee van Gerda’s atelier met allerlei voorwerpen. Een andere cabine bevat zelden getoonde naakttekeningen.
 

"Gerda Dendooven tekent een wereld, haar wereld. Ze geeft ons de kans om binnen te kijken en vertelt een sterk, actueel en fragiel verhaal. Als we al haar prenten naast elkaar leggen, zien we een avontuurlijk leven dat complexiteit en confrontaties niet uit de weg gaat."

- Schrijver Paul Verrept over Gerda Dendooven

 

Gerda Dendooven_6.png
Illustratie: Gerda Dendooven

Over Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (1962, Marke) tekent, schrijft en maakt theater. Ze studeerde Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Sinds 1987 werkt ze als illustrator, vijf jaar later gaat ze ook aan de slag als docente Illustratie. 

Kenmerkend aan haar illustraties zijn de sfeer, karaktertyperingen en kleurgebruik. De personages staan centraal vullen het grootste deel van het blad. In Villa Verbeelding kan je sinds enkele jaren in de vaste expo De Illustratiekamer haar mini-atelier ontdekken. In de Hasseltse binnenstad (tegenover het Modemuseum) vind je een reuzegrote illustratie uit het boek De gans en zijn broer (met tekst van Bart Moeyaert).
 

"Vrouw, moeder en kind staan centraal in haar werk. Het getuigt daardoor van een persoonlijk feminisme. De man is eerder een - in het beste geval sympathieke - figuur in de rand."

- Schrijver Paul Verrept over Gerda Dendooven
 

Reuzecollage

Je kan ook zelf aan de slag! Geïnspireerd door de illustraties uit de Meneer Papier-boeken kan je samen met andere bezoekers een reuzecollage maken. Kortom, een gevarieerde tentoonstelling die laat zien wat de titel belooft: veel (maar niet alles) van Gerda Dendooven.

Een tentoonstelling georganiseerd door Villa Verbeelding i.s.m. Picturale Ronse en CCHA.
 

Gerda Dendooven_4.png
Illustratie: Gerda Dendooven

Praktisch

8 augustus - 8 september | di-zo van 13 tot 17u | do 15 augustus gesloten

CCHA | Kunstlaan 5, Hasselt | Gratis

Tip! Op de festivaldag van zaterdag 24 augustus geeft Gerda Dendooven om 11, 12 en 15u een rondleiding door haar tentoonstelling in het CCHA. Gratis, maar enkel met een ticket voor de lezingen. Reserveren bij aankoop ticket – plaatsen zijn beperkt.

Gerda Dendooven_5.png
Illustratie: Gerda Dendooven