Summer School Villa Verbeelding

 

2020

From 25-28 August 2020, there will be another Summer School with illustrators Carll Cneut, Rébecca Dautremer and Isabelle Vandenabeele.
Take a look at the previous editions to get an idea what to expect.

 
Summer School     Summer School 18.png     Summer School 19.jpg     Summer School

 

2019

In 2019 the Summer School (26-29 August 2019) participants explored the relationship between words and images and learned to tell their story in an unique way. They experimented four days with techniques, materials and stories under the guidance of top illustrators Carll Cneut and Rébecca Dautremer. They shared their passion, taught the tricks of the trade and helped the participants to refine their technique.
 

2018

During this Summer School (27-30 August 2018) two groups of illustration enthusiasts spent four days of drawing intensively under the guidance of top illustrators Carll Cneut (in PXL-MAD School of Arts) or Rébecca Dautremer (in Villa Verbeelding). They also went to the inspiring Japanese Garden. It was an intense period, with a passionate group of people discovering or further developing their own style, experimenting with different techniques, materials and stories.
 

2017

The Summer School mentors in 2017 were Carll Cneut and Kaatje Vermeire.
 
Organized by Villa Verbeelding in collaboration with PXL-MAD School of Arts

 

Over Rébecca Dautremer

Rébecca Dautremer_0.jpg

Rébecca Dautremer (1971) studeerde in 1995 af als grafisch vormgever aan de École Nationale des Arts Décoratifs, in Parijs. In haar studententijd werkte ze als inkleurster bij uitgever Gautier-Languereau. Zo kreeg ze de smaak van het illustreren te pakken.

Met het boek L’Amoureux (Ik val op jou) veroverde ze de harten van haar publiek. Sindsdien breidde ze haar oeuvre voortdurend uit met sprookjesachtige boeken als Het grote boek van vergeten Prinsessen of met klassiekers uit de literatuur als Alice in Wonderland. Ook illustreerde ze de hedendaagse roman Zijde van Alessandro Baricco en het boek der boeken: de Bijbel. In Een Bijbel staan veel expressieve, krachtige portretten.

De illustraties van Rébecca Dautremer zijn poëtisch en inspirerend, meestal met een vleugje humor. Ze experimenteert graag en probeert elke keer nieuwe dingen uit. De meeste illustraties van Rébecca zijn geschilderd in gouache (plakkaatverf), een vrij mat medium. Daarom werkt ze met contrasten om illustraties levendig te maken. Verder voegt ze met haar tekeningen graag iets toe aan een verhaal.

Er waren eerder al twee tentoonstellingen van Rébecca in Villa Verbeelding te zien: Het geheime dagboek van Klein Duimpje en Een Bijbel.

Rébecca Dautremer 1.png   Rébecca Dautremer 2.png   Rébecca Dautremer 3.png   Rébecca Dautremer 4.png

 

Over Carll Cneut

Carll Cneut.png

Carll Cneut (1969) studeerde Grafische vormgeving aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en doceert Illustratie aan het KASK in Gent. Carll Cneut is al jaren een vaste waarde in Vlaamse en internationale kinderboeken, had in de Gentse Sint-Pietersabdij een succesvolle belevenistentoonstelling en is een door jong en oud gewaardeerd kunstenaar. Zijn werk werd meermaals bekroond. Hij kreeg grote erkenning voor zijn bewerking – samen met auteur Peter Verhelst – van het bekende Andersensprookje Het geheim van de keel van de nachtegaal (Gouden Uil, Gouden Griffel, Woutertje Pieterse Prijs, …).

In 2007 organiseerde Villa Verbeelding de eerste solotentoonstelling rond het werk van Carll Cneut in Vlaanderen. Zijn kleurrijke, uiterst gedetailleerde tekeningen waren in 2017 te bewonderen in Villa Verbeelding, in de tentoonstelling Kraanvogels en Kersenbloesems. Hij was toen ook docent van de Summer School in Villa Verbeelding.

Het liefst werkt Carll Cneut met acrylverf: een techniek van de oude Vlaamse meesters die hem toelaat om kleuren in meerdere lagen te gebruiken. Toch probeert hij daar elk nieuw boek, afhankelijk van de sfeer van het verhaal, iets aan toe te voegen: pastel, wasco of inkt. Hij gaat heel doordacht te werk: hij denkt maanden na voor hij aan z'n tekentafel gaat zitten. In die voorbereidingstijd maakt hij enkel hele ruwe schetsen en talloze dummy's.

Voor de klassiekers Slagveld van gebroken harten (op basis van Chaucers The Canterbury Tales) en Te veel verdriet voor één hart (op basis van vier tragedies van Shakespeare: Hamlet, Othello, King Lear en Macbeth) schilderde Carll indringende profielen en portretten.

Bron: Uitgeverij De Eenhoorn en Jeugdliteratuur.org

Carll Cneut 1.png        Carll Cneut 2.png      Carll Cneut 3.png     Carll Cneut 4.png


Over Isabelle Vandenabeele

Isabelle Vandenabeele.jpg

Isabelle Vandenabeele (1972) studeert zeven jaar aan het Sint-Lucas in Gent: eerst grafische vormgeving en daarna grafiek. Vooral de opleiding grafiek is belangrijk geweest voor haar, omdat ze er verschillende technieken – zoals houtsnede en lithografie – leert gebruiken.

Haar carrière als illustrator begint wanneer ze in 1997 meedoet aan de illustratiewedstrijd Vlaamse reuzen. Haar werk krijgt een speciale vermelding en wordt opgenomen in de gelijknamige reizende tentoonstelling die anderhalf jaar door Vlaanderen toert. In 2001 illustreert ze haar eerste prentenboek, Kind van Geert de Kockere. Voor Rood rood roodkapje maakt ze eerst de beelden, waarna Edward van de Vendel er tekst bij schrijft. Rood rood roodkapje zet haar definitief op de kaart van de Vlaamse illustratorenwereld.

Isabelle werkt het liefst met lithografie, houtsnede en etsen. Haar werk kenmerkt zich door krachtige lijnen, een grote expressiviteit, opvallende en soms dissonante kleuren en een grote innerlijke spanning tussen de beelden. Ze geeft een verhaal weer in een paar essentiële beelden, maar blijft daarbij genuanceerd en subtiel. Ze streeft naar een zekere soberheid, omdat daar meer sfeer en verhaal in zit. Een boek een totaalconcept met een bepaald ritme, waarin lay-out, belettering en illustraties op elkaar inspelen.

Bron: Jeugdliteratuur.org

Isabelle Vandenabeele 1.png      Isabelle Vandenabeele 2.png     Isabelle Vandenabeele 3.png     Isabelle Vandenabeele 4.png

     
Over Villa Verbeelding

Villa Verbeelding is het witte herenhuis in de Bampslaan bij het station in Hasselt. De permanente en tijdelijke tentoonstellingen wekken verrassende boekenwerelden tot leven in kamers vol (jeugd)boeken en illustraties. Er zijn lezingen, boekvoorstellingen, speurtochten en workshops (voor kinderen en volwassenen). De Summer School Villa Verbeelding vindt plaats op de grote zolder van Villa Verbeelding.

Over PXL-MAD School of Arts

Departement PXL-MAD School of Arts is gevestigd op de campus Elfde Linie in Hasselt, vlakbij het Hasseltse stadscentrum en Quartier Canal. De Summer School Villa Verbeelding vindt plaats in het tekenatelier van de afdeling Illustratieve Vormgeving.