Wolf! De wolf in illustratie

van

20 november 2022

tot

04 juni 2023
Illustratie: Atak, De omgekeerde wereld, uitgeverij Boycott

Villa Verbeelding brengt in deze bijzondere expo beelden samen van gevierde illustratoren en aanstormend talent. Er zijn wolven in alle soorten: vals of vriendelijk, moedig of doodsbang, speels of bloeddorstig, dom of gewoon levensecht.

In deze expo ontmoet de bezoeker de wolf in vele gedaantes: vriendelijk of wreed, als slachtoffer van de jager of zelf schietend op de jager. Wolfmensen, leeswolven, wolven op affiches of in sprookjesboeken, prentenboeken en graphic novels.

Het is uniek om op één plek zoveel wolvenillustraties samen te zien: ze komen uit Parijs, Berlijn, Madrid en uit heel Nederland en Vlaanderen. Het is een lust voor het oog, voor jong en oud.

Wolvenstoel.png    Studenten Sint Lukas.png

Foto's: Boumediene Belbachir


Wolven in sprookjes, prentenboeken, graphic novels, affiches, ...

Wolf! besteedt ruime aandacht aan het sprookje. Daarin is de wolf een geliefde boosdoener, denk maar aan sprookjes als Roodkapje, De wolf en de 7 geitjes en De drie biggetjes. De in Berlijn wonende illustrator Atak maakte een hilarische, surrealistische illustratie waarbij al deze sprookjes samenkomen in een omgekeerde wereld.

Het beeld van de dichtgenaaide buik van de wolf is dan weer prominent aanwezig in de collages van Gerda Dendooven en de illustraties van Thé Tjong-Khing.

Ook prentenboekenmakers zoals Marieke Nelissen, Marije Tolman, Jan De Kinder en Paddy Donnelly voeren de wolf graag op als personage in de meest diverse gedaantes. En uiteraard is de wolf ook een geliefd figuur in graphic novels. Prachtige voorbeelden zijn de zwart-wit tekeningen van de veel te vroeg overleden Ward Zwart en de verfijnde potloodtekeningen van Ludwig Volbeda.

En dan zijn er nog de affiches waarin de wolf een prominente rol speelt. Affiches voor de Voorleesweek (Gerda Dendooven), de expo Uit het goed hout in Villa Verbeelding (Merlijne Marell), voor het Boze Wolf Festival (door Bureau Boschberg). En een prachtig coverbeeld voor het tijdschrift El Ciervo door de Spaanse Ana Juan.

In de expo kom je ook oog in oog te staan met een echte wolf. Een opgezet exemplaar weliswaar, uit het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. In de 'wolvenwand' verneem je meer over het leven van de wolf en geniet je van de illustraties die Louize Perdieus maakte voor Het wolvenboek.

Marije Tolman_0.png     Thé Tjong-Khing.png

Illustraties: Marije Tolman, De bril van wolf, uitgeverij Lannoo (links) en Thé Tjong-Khing, De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller, uitgeverij Gottmer (rechts)


Gevierde namen en nieuw talent

Ontdek het werk van (inter)nationale artiesten van Atak tot Ward Zwart:

Atak, Bureau Boschberg, Sabien Clement, Joanna Concejo, Gerda Dendooven, Paddy Donnelly, Ana Juan, Thé Tjong-Khing, Riske Lemmens, Merlijne Marell, Marieke Nelissen, Louize Perdieus, Nils Pieters, Barbara Rottiers, Annet Schaap, Marije Tolman, Hannelore Verbruggen, Ludwig Volbeda, Ward Zwart

Villa Verbeelding wil ook het talent van beginnende illustratoren voor het voetlicht brengen. We stellen het werk tentoon van studenten van:

  • Sint Lucas Antwerpen (docenten Sebastiaan Van Doninck en Hannelore Van Dijck)
  • PXL-MAD School of Arts Hasselt (docenten Cathy Van Maele en Jenny Stieglitz)
  • Design Academy Eindhoven (docent Iris Toonen)
  • Summer School Villa Verbeelding 2022 (docent Gerda Dendooven)


Wolvenwand.png     Wolvenblad.png

Foto's: Boumediene Belbachir


De wolf is terug

De wolf is terug in Vlaanderen en dat laat niemand onberoerd. Natuurliefhebbers zien de komst van de wolf als een gunstig teken voor de toestand van onze natuur. Hevige tegenstanders willen de wolf verjagen of zelfs afschieten.

In deze expo zie je werk van Hannelore Verbruggen die in haar masterproef (Sint Lucas Antwerpen 2021) een oplossing heeft gezocht om beide partijen te verzoenen. Wetenschapper Johan Vandenberg (Hannelores fictieve alter ego) beschrijft het einde van de Malus Lupus, een gevaarlijke kruising van de hond en gewone wolf.

Hannelore Verbruggen.png     Louize Perdieus.png

Illustraties: Hannelore Verbruggen (links) en Louize Perdieus, Het wolvenboek, uitgeverij Luitingh Sijthoff (rechts)


Educatief

Er is een aangepast programma voor gezinnen en scholen. Kinderen volgen het spoor van de wolf en ontdekken allerlei weetjes over dit dier. Op de illustraties zien ze blije, bange, boze wolven. Welke wolf is hun favoriet? Ze zetten hun tocht verder en zoeken, kijken, luisteren, doen en komen uiteindelijk oog in oog te staan met een échte wolf. Voor 16+ zijn er geleide bezoeken.

Individuele bezoekers kunnen op pad met het wolvenblad.
 

Meer weten?