LetterPret

van

05 februari 2022

tot

06 november 2022
Illustratie: Charlotte Dematons

Letters lijken dan wel alledaags, de expo LetterPret bewijst het tegendeel. In deze nieuwe, tijdelijke tentoonstelling kijk je met een andere bril naar letters, alfabetten en wat illustratoren ermee doen.

Met de nieuwe, vaste expo De ABC kamer geeft Villa Verbeelding al een voorsmaakje wat je met letters allemaal kan doen. In LetterPret gaan we nog een stapje verder.

Oneindig zoekboek

In het populaire boek Alfabet (161 000 verkochte exemplaren) van de Nederlandse illustrator Charlotte Dematons kan de lezer zich op iedere pagina verbazen over gedetailleerde schilderijtjes. Wat is er zo bijzonder aan? Alle voorwerpen, personages, dieren, ... beginnen met dezelfde letter. Er zitten meer dan 3000 woorden verstopt, vind jij ze allemaal?

P is van panda die panfluit speelt onder een paraplu terwijl python piekert op een plank en luistert naar de poema op de piano. De F is van fret die frunnikt aan een fiets naast filmende forellen bij een fontein van frieten.
 

F_0.png    W_1.png

De letter 'F' en 'W' uit het boek Alfabet van Charlotte Dematons.


Illustrator Milja Praagman putte voor haar abc zoekboek dan weer inspiratie uit een metropool waarvan de eerste letters iconisch zijn: New York. Milja's man Leopold van de Ven maakte foto's van deze stad. Deze beelden gebruikte zij als basis om letters te verstoppen. In Villa Verbeelding ontdek je haar werk in een sfeervolle kamer waar de bruisende wereldstad en Praagmans letters tot leven komen.

Gevestigd en nieuw talent

Illustrator Tom Schamp - de ongekroonde letterkoning der illustratoren - kan absoluut niet ontbreken. Zijn zwierige letters vind je overal ter wereld: van de Parijse Galeries Lafayette tot Japanse winkelcentra. En nu met nieuw en ongezien werk in Villa Verbeelding. Sassafras De Bruyn geeft met haar poëtische illustraties uit het boek Een stukje van de regenboog een subtiele interpretatie van het alfabet. De originele illustraties van Het Vogeltjes ABC van de Zuid-Afrikaanse Piet Grobler tonen dan weer de speelse kant van letters.

Naast gevestigde namen, is er ook plaats voor nieuwe talenten. Een selectie van letters, gemaakt door illustratiestudenten van PXL-MAD, zijn te bewonderen in de leeskamer.

Sassafras DB 2.png    Sassafras DB 1.png

Illustraties: Sassafras De Bruyn

Interactieve expo

Net zoals De ABC kamer blijft het bij LetterPret niet bij kijken alleen. Letters tekenen met licht, voorwerpen sorteren op een interactieve alfabettafel, broeden op een eigen alfabet door alvast één bijzondere letter te creëren in de stijl van Tom Schamps kleurrijke werk. Dat en nog veel meer, garantie voor uren LetterPret voor de bezoeker.


Meer weten?

  • Download de gratis app bij het boek Alfabet (Apple en Android). Via de app worden alle woorden zichtbaar: je kan zowel de pagina's in het boek als de originelen in het museum scannen
  • Luister hier naar de aflevering met Charlotte Dematons in de De Grote Vriendelijke Podcast
  • Lees hier de biografieën van de illustratoren en ontdek o.m. waarom Sassafras De Bruyn het woord 'buik' zo fascinerend vindt en leer Piet Grobler beter kennen (met een quote in het Zuid-Afrikaans)
     

Charlotte Dematons_2.png   Tom Schamp_1.png

Foto's: Boumediene Belbachir