Meer dan duizend nachten. Oosterse sprookjes in prentenboeken

Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan. (...) Sprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur. Sprookjes zijn van iedereen voor iedereen.

Uit: Arabische sprookjes, Rodaan Al Galidi

Oosterse sprookjes in prentenboeken

Weinig literatuur heeft het Westen zo gefascineerd als de bonte verzameling losse verhalen, sprookjes, fabels, parabels en sagen uit de Vertellingen van Duizend-en-een-nacht. De laatste jaren zijn er prachtig geïllustreerde uitgaves van deze verhalen verschenen in de Lage Landen. Villa Verbeelding brengt het werk van vijf illustratoren samen in een nieuwe tentoonstelling rond deze parel in de wereldliteratuur.

Sprookjes zijn van overal: van iedereen en voor iedereen. En verhalen vertellen kan je leven redden. Dat bewijst Sheherazade met haar spannende verhalen meer dan duizend nachten lang. De mysterieuze en sprookjesachtige verhalen spreken vandaag nog steeds tot de verbeelding en spreken om opnieuw verteld te worden.

In een oosterse tent komen de vertellingen van Ed Franck en Imme Dros tot leven. Rodaan Al Galidi vertelt in een filmpje over de sprookjes uit zijn kindertijd in Irak. De illustraties van Annemarie van Haeringen, Martijn van der Linden, Thé Tjong-Khing en Quentin Gréban laten deze parels nog meer glanzen. Verder brengt de interactieve zeekast de verhalen tot leven en kan je met een zaklamp tekenen op een fosfordoek.
 

1_22.png    MEE

Verteltent 1.png    Meer dan duizend nachten.png

Verteltent 3.png    Tekenen met licht.png

Ontdek meer over de boeken en illustratoren in deze tentoonstelling. Bekijk ook zeker eens de infofiche en het filmpje.

Een idee krijgen van de opstelling? Bekijk de foto's van het openingsfeest en Kunstendag voor kinderen 2019.

Iets voor jouw bib of cultuurcentrum? Stuur dan zeker eens een mailtje als je meer info wil.