DE VERBEELDERS / Pop-up expo's

van

26 juli 2023

tot

26 augustus 2023
Foto: Boumediene Belbachir. Werk: Guido Van Genechten

De hele zomer lang was Hasselt in 2023 the place to be voor illustratiefans met een uitgebreide illustratieroute met (pop-up)expo’s. De apotheose was de festivaldag op zaterdag 26 augustus. Voor wie niet kon wachten, had Villa Verbeelding een zomerse portie illustratie in de aanbieding.
 

De Verbeelders in De Illustratieroute - zomereditie

De Illustratieroute leidt je het hele jaar door 24/7 langs verborgen plekjes in Hasselt. Ontdek de mooiste illustraties van Vlaamse topillustratoren op reuzegroot formaat. Scan de QR-code die bij de illustratie hangt en doe samen de interactieve opdrachten. Tijdens de zomer van 2023 breidden we de route uit.


Pop-upexpo Eiland in Boekhandel Grim

Boekhandel Grim verzorgde van 21 juni tot 30 september een kleine tentoonstelling rond het prentenboek Eiland van Mark Janssen. Alleen op zee tijdens een storm lijdt een gezin schipbreuk.  Voor het woeste water hen kan verzwelgen vinden vader, dochter én hond redding op een wel heel bijzonder eiland. Elke pagina is van een betoverende kleurenpracht, de levendige prenten nodigen uit tot kijken en verkennen.  Het verhaal zonder woorden eindigt met een warme verrassing.

21 juni tot 30 september – Boekhandel Grim, Maastrichterstraat 83 – ma-za van 10u30-18u – gratis

Mark Janssen 1.png    Mark Janssen 2.png

Foto: Boumediene Belbachir (Mark Janssen bij zijn letter E in de ABC kamer in Villa Verbeelding). Illustratie: Mark Janssen, Eiland, Lemniscaat


Pop-upexpo De Verbeelders in Refugiehuis

Op deze bijzondere locatie (tegenover boekhandel Grim) kon je vanaf 26 juli de expo bezoeken met werk van Ingrid Godon (beelden en textiel), Tim Van den Abeele (originele illustraties uit het boek Lieve vriendin) en Guido Van Genechten (zelfportretten). Het was de eerste keer dat er een langdurige expo te zien in deze prachtige (pas verbouwde) ruimte.

De Vlaamse kunstenares en illustrator Ingrid Godon (1958, Wilrijk) is één van de bekendste Europese illustratoren. Eind 2022 verscheen Uit Het Kijken Kwam Het Zien (Querido, 2022), een bijzondere autobiografie. Ingrid evolueerde de voorbije jaren ook naar een autonome kunstenpraktijk. Die valt vaak samen met haar werk voor boeken maar leidt ook een eigen leven. Zo maakte ze de voorbije jaren kleine sculpturen die meteen ook haar eigen signatuur dragen en werkt ze na een residentie in 2021 in de prestigieuze Scuola Internazionale di Grafica in Venetië met lino’s en verschillende manieren van drukken. Dat resulteerde in een serie werken op textiel, geïnspireerd door foto’s van getatoeëerde gevangenen van begin 20ste eeuw (Mauvais Garçons, Jerome Pierrat & Eric Guillon).

Ingrid Godon 1.png    Ingrid Godon 2.png

Foto's: Boumediene Belbachir


Tim Van den Abeele (1987, Gent) doceert illustratie aan het KASK in Gent. Hij illustreerde al een aantal prentenboeken waarvan Op een dag was de liefde moe met tekst van Paul Verrept wellicht het bekendste is. De expo toonde originele monotypes uit zijn recentste boek Lieve vriendin.

"Als uitgever zijn we bijzonder blij dat de originele illustraties van 'Lieve vriendin' deze unieke plek krijgen op De Verbeelders expo. In het boek ontstaat die in de interactie met de tekst, maar tijdens deze tentoonstelling ontdekken toeschouwers hoe groot die kracht ook op zichzelf is. De beelden krijgen opnieuw andere betekenissen en gaan een directe dialoog aan met ons als kijker. Ze trekken ons binnen in een fantasierijke, nostalgische wereld waar we met veel verwondering in verdwalen." - Hannah Kruithof, De Eenhoorn

Tim Van den Abeele 1_0.png     Tim Van den Abeele 2_0.png

Foto's: Boumediene Belbachir


Guido Van Genechten (1957, Mol) is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken, vooral voor jonge kinderen. Over sommige van zijn figuurtjes verschenen reeksen boeken: Max, Klein wit visje, Tito en – ongetwijfeld het bekendste – Rikki, het konijntje met het slap oortje. In deze expo presenteerde hij zelfportretten in allerlei vormen.

"Ongeveer vanaf mijn vijftiende maak ik zelfportretjes. Aanvankelijk omdat ik het makkelijk vond om mezelf als model te gebruiken om te leren tekenen en schilderen. Vrienden of vriendinnen vragen om te poseren vond ik lastig. Tot op vandaag teken en schilder ik zelfportretjes, ik heb er ondertussen honderden gemaakt. Meestal zijn het snelle krabbels op restjes papier die in mijn atelier rondslingeren. De laatste 35 jaar gebruik ik geen spiegel meer. Het gaat niet om realisme of gelijkenis. Ik vind het gewoon plezierig om met het idee te spelen." - Guido Van Genechten

26 juli t/m 26 augustus – Refugiehuis, Maastrichterstraat 100 (schuin tegenover Grim) – wo-za van 13u30-17u – gratis

Guido Van Genechten 3.png    Guido Van Genechten 2_0.png

 Foto's: Boumediene Belbachir
 

Villa Verbeelding

Een huis vol van woord en beeld: in het witte herenhuis aan de Bampslaan verveel je je geen moment. Ontdek de tijdelijke expo De zee! De zee! met werk van o.a. Gerda Dendooven, Leo Timmers en Marije Tolman. In de vaste expo’s De Illustratiekamer duik je in de mini-ateliers van de illustratoren uit De Illustratiekamer. In De ABC kamer zie het alfabet en letters door een nieuwe bril.

Villa Verbeelding, Bampslaan 35 – wo-za + 1ste zo v/d maand van 14u-17u

 

Vissenkamer.png    Piratenkamer.png

Foto's: Boumediene Belbachir